Naar inhoud springen

Suriname neemt miljoenenschuld over van Belgische multimiljonair

Uit Wikinieuws
Belgische bananen in botanische Plantentuin Meise in Vlaams-Brabant

8 november 2020 

In februari van dit jaar verliet de voltallige Belgische directie van de bananenteler Food and Agriculture Industries (FAI) Suriname plotseling via de nationale luchthaven. In een persbericht van een kwart A4'tje aan het ministerie en de media liet het bedrijf nog snel weten dat er in Suriname een politieke, financiële en economische toestand zou zijn waarin het niet langer zou kunnen opereren.

Eigenaar van FAI was voor 90% de multimiljonair Hein Deprez (Greenyard). Hij kocht het bedrijf in 2014 van de regering Bouterse. Het ontwikkelingsland, dat zich een maand voor de verkiezingen bevond en in een diepe economische depressie verkeert, bleef hierdoor met een schuld van 15 miljoen Amerikaanse dollar achter.

De nieuwe Surinaamse regering onder leiding van president Chan Santokhi wil het verlies aan arbeidsplaatsen en broodnodige deviezen voorkomen en schikt in. Ze sloot deze week met de multimiljardair een overeenkomst om de resterende 90% van de aandelen tegen een bedrag van 1 dollar over te nemen, zodat FAI inclusief de miljoenenschuld in Surinaamse overheidshanden valt.

De terugbetaling van de schuld is verder een Surinaams probleem. Minister Rabin Parmessar (NDP) maakte zich begin van dit jaar nog woedend om de situatie. Parlementslid Mahinder Jogi (VHP) ziet echter een verleden bij het bedrijf waarin persoonlijke en groepsbelangen de overhand hadden gekregen. Hij waarschuwt: "mensen die deel hebben gehad in de ondergang van Surland moeten ver blijven van het bedrijf." Surland is een voorloper van FAI die in 2002 failliet ging. Jogi herinnert eraan dat de bananensector in Suriname heeft getoond winstgevend te kunnen zijn.

Bronnen

[bewerken]