Suriname iets minder corrupt

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

19 november 2017 

Suriname iets minder corrupt

Suriname staat op de 64e plaats van de internationale Corruptie-index van Transparency International (peiljaar 2016). Dit is hoog, maar met 45 punten wel fors beter dan de 36 à 37 punten in de jaren 2012 tot 2015. De gemiddelde score in de Amerikaanse landen is 44.

Sinds 2015 klom Suriname 24 plaatsen in de goede richting. Het land staat op een gedeelde plaats met Zuid-Afrika, Montenegro, Oman en Senegal. Het hoogst scoren Zweden en Denemarken; helemaal onderaan bungelt Somalië.

Transparency International heeft geen reden gegeven waarom Suriname op de lijst is gestegen. Het landelijke dagblad De Ware Tijd gist dan ook of het misschien de invoering van de Anticorruptiewetgeving van dit jaar is geweest. In het parlement werd deze wet met groot applaus verwelkomd. In de praktijk blijkt het echter een papieren tijger te zijn die gericht is op preventie en niet op strafbaarstelling.

Niettemin is een puntenscore van 45 ook nog steeds lager dan de 50-puntenlijn waaronder regeringen staan die het nalaten om corruptie aan te pakken. Volgens Transparency International worden die landen geplaagd door onbetrouwbare, slecht functionerende overheidsinstellingen.

Flashback 2008

De Amerikaanse ambassade rapporteerde in 2008 al eens onder de ontluisterende titel "Corruptie in Suriname: een handleiding". Dit lekte later uit via WikiLeaks. In Suriname zou corruptie verder gaan dan bij diensten als de politie en justitie. Voorbeelden die erin genoemd werden zijn de onmogelijkheid om in het uitgestrekte Suriname zonder omkoping een perceel grond te kopen, betalingen van salarissen zonder het werk uit te voeren en beloningen van kiezers.

Corruptie was toen ook in de media doorgedrongen, zoals de acceptatie van geld van politici en bedrijven voor een positief artikel. Daarnaast werd bericht over een pikorde op redacties, waarbij hoofdredacteuren een verhaal plaatsen van journalisten die ze vertrouwden, wat in de praktijk betekende dat freelancejournalisten na plaatsing een deel van de vergoeding inleverden bij de hoofdredacteur.

22 februari 2018 

Suriname toch weer gedaald

De balans van de Transparantie-index is opnieuw gemaakt en Suriname is drie punten gedaald, van 44 naar 41. In de notering gaat Suriname daarmee terug van de 64e naar de 77e plaats, die het deelt met Servië, China en Trinidad en Tobago. Anders dan Suriname, boekten veel andere landen in het Caribische gebied juist wel vooruitgang om de corruptie terug te dringen.[1]

Gerelateerd[bewerken]