Naar inhoud springen

Suriname herdenkt 173 jaar Nederlandse boeren in Suriname

Uit Wikinieuws

20 juni 2018 

Vandaag werd herdacht dat 173 jaar geleden de eerste boeren uit Nederland aankwamen in Suriname, lokaal boeroes genoemd. De emigratie liep uit op een ramp; een groot aantal boeren overleed in korte tijd aan ondervoeding en ziekte. De herdenking van de komst van de boeroes vond in 1995 voor het eerst plaats.

De emigratie gebeurde naar een plan van drie hervormde dominees die in 1845 vierhonderd Drentse, Overijsselse en Gelderse boeren naar Suriname lieten komen. Het leven in Nederland was armoedig en het was in die tijd duidelijk dat de afschaffing van de slavernij in Suriname aanstaande was. Er waren nieuwe initiatieven nodig en de kolonie kon hardwerkende Nederlandse boeren goed gebruiken.

Bij aankomst bleek er echter niets geregeld te zijn. De boeren zouden elk een stuk land van vier hectare krijgen, een huisje met meubels en wat vee en kippen. Het land bleek echter niet klaargemaakt te zijn voor landbouw, maar bestond uit stukken bosgrond. De hut waarin ze woonden moesten ze delen met andere gezinnen. Ook was er geen vee en kippen geregeld. De boeren raakten verzwakt en liepen door een gebrek aan weerstand en voeding ziektes op. Veel van hen verloren in die jaren het leven.

Nazaten van de boeroes maken nog steeds deel uit van de Surinaamse maatschappij.

Bronnen

[bewerken]