Naar inhoud springen

Suriname geeft toestemming aan industriële hennepteelt voor exportdoeleinden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

12 november 2017 

Suriname geeft toestemming aan industriële hennepteelt voor exportdoeleinden

Suriname heeft toestemming verleend voor industriële hennepteelt. De teelt is bestemd voor medicinale doeleinden. Bijzonder aan het nieuwe project is dat de zelfverbouwde marihuana niet alleen op binnenlands gebruik is gericht maar ook op export. Het project zal uitgevoerd worden door een onbekende speler, Caribbean Management & Project Office (CMPO). Ook is er toestemming gegeven om met medicinale cannabis te experimenteren.

De beschikking voor CMPO heeft minister Patrick Pengel van Volksgezondheid op 16 oktober afgeven. Daarnaast zijn er vanuit zijn ministerie en dat voor Landbouw, Veeteelt en Visserij (minister Soeresh Algoe) nog andere beschikkingen afgegeven.

Assemblée ontstemd

De politiek kwam vrijdag op de hoogte in een commissie die werkt aan een wijziging van de Wet op verdovende middelen. De Assemblée-leden zijn ontstemd omdat de beschikkingen al weken geleden zijn afgegeven terwijl zij er nog over discussiëren. Meerdere assemblée-leden maakten hun afkeuring kenbaar.

Vanuit de regeringsfractie wil Roché Hopkinson (NDP) dat het plan eerst goed beargumenteerd en doordacht is en ten dienste staat van wetenschappelijk onderzoek, medicinaal gebruik en de economie: "Als dat niet het geval is en zaken onduidelijk blijven zal ik er niet aan meewerken."

Ook was er grote kritiek vanuit de oppositie, zoals van Marinus Bee (ABOP) en Dew Sharman (VHP). In mei had de oppositie haar wantrouwen al kenbaar gemaakt. De oppositie sprak toen het vermoeden uit dat de regering werkte aan een soort camouflagetactiek om haar plannen erdoor te drukken.

Eerdere beschikkingen

Minister Pengel werkt al enkele jaren aan de legalisatie van industriële hennepteelt. Hij wordt hierin onder meer gesteund door Winston Wirth, een Surinaams econoom en voorzitter van Green Hearts Foundation International. Wirth ziet "enorme perspectieven". Het gaat hem niet om de hallucinogene variant van cannabis, maar wil de hennep ook gebruiken als grondstof voor kleding, schoenen, papier, voedsel tot en met auto-onderdelen. Hij ziet kansen voor Suriname om de dalende goud- en olieprijzen op te vangen. Een jaar geleden kregen zijn stichting en 'In de Kiem' toestemming van Pengel om de eerste stappen te zetten in de richting van de verdere ontwikkeling van hennepteelt en wetenschappelijk onderzoek.

Geen juridische onderbouwing

Krishna Mathoera (VHP) betwijfelt of procureur-generaal Roy Baidjnath Panday er wel mee ingestemd heeft. Panday staat bekend als een hardliner tegen legalisatie. In september liet hij nog een partij zaadjes tegenhouden in de haven die bestemd was voor het project van Winston Wirth. Pengel verschilde toen van mening met Panday. Tegenover De Ware Tijd zei hij toen: "In tegenstelling tot wat de procureur-generaal aangeeft, is in onze Wet op verdovende middelen terecht aangegeven dat uitsluitend de cannabis-ondersoort Sativa een verdovend middel is."

Bronnen[bewerken]