Naar inhoud springen

Surinaams ondernemer en drugsverdachte in Nederland opgepakt

Uit Wikinieuws

30 oktober 2018 

Radj Oedit, de Surinaamse rijstboer op wiens terrein een vliegtuigje aangetroffen werd met elk rond de vijfhonderd kilo cocaïne, is in Nederland aangehouden. Rond dezelfde tijd werd ook nog een duikboot in de buurt van zijn terrein gevonden die voor drugstransporten werd gebruikt. De aanhouding werd bevestigd door zijn Surinaamse advocaat Irvin Kanhai en zijn Nederlandse advocaat Guy Weski (zoon van de strafpleiter Inez Weski).

De ondernemer was in Nederland voor een herniaoperatie en keerde niet naar Suriname terug toen de cocaïnevondsten in Suriname werden gedaan. De opsporing werd gelast door procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. In september beklaagde de Surinaamse minister van Justitie en Politie Stuart Getrouw zich er al eens over dat Nederland de opsporing van Oedit zou frustreren. Het officiële rechtshulpverzoek diende Suriname al in juni bij Nederland in.

De aanhouding vond afgelopen vrijdag (26 oktober) plaats, maar werd nog niet meteen naar buiten gebracht. Oedit verzet zich tegen zijn uitlevering en Weski zal aan de rechter om een uitspraak over de uitlevering vragen.

Zaak aanhanging gemaakt

4 december 2018 
Oedit bevindt zich nog in Nederland, maar inmiddels is hij samen met zijn twee vermeende bondgenoten, Dionathan M. en Hartiluis L., in Suriname in verdenking gesteld van deelname aan een criminele organisatie en overtreding van de Wet op Verdovende Middelen. M. en L. verschenen vandaag voor de kantonrechter.[1]