Naar inhoud springen

Surinaams minister van Justitie en Politie ontslagen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 juni 2017 

Surinaams minister van Justitie en Politie ontslagen

President Desi Bouterse heeft minister Eugène van der San ontslagen. Twee maanden geleden werd hij benoemd voor de positie van Minister van JusPol (Justitie en Politie). Hij volgde toen Jennifer Van Dijk-Silos op, die eveneens door Bouterse was ontslagen.

Van der San ontkent zelf dat hij is ontslagen en zegt dat hij zelf zijn ontslag heeft ingediend: "Ik heb altijd gezegd dat niemand Van der San wegstuurt", aldus de oud-minister.

Van der San werd gezien als een vertrouweling van Bouterse die de president moest beschermen indien het proces over de decembermoorden zou escaleren. Toen de Mobiele Eenheid op 18 april hard optrad tegen demonstranten, leek dit beeld nog bevestigd te worden. Niettemin bleek uit een latere persconferentie, dat de verhouding tussen beide mannen toch minder vriendschappelijk was dan in het algemeen werd aangenomen.

Hij beklaagde zich tijdens de persconferentie dat hij gebrekkige informatie ontving over zijn beleidsterreinen. Hij vertelde ook dat hij zich sinds de eerste dag ongelukkig had gevoeld in zijn nieuwe functie, eveneens omdat hij niet op de hoogte werd gehouden over belangrijke zaken.

Onlangs zorgde hij voor opschudding, door de oppositie in De Nationale Assemblée uit te maken voor koeien- en geitendieven. De parlementsvoorzitter moest Van der San hier toen voor tot de orde roepen.

9 juni 2017 

Jerry Miranda interim-minister

Jerry Miranda had kortstondig de rol van interim-minister op zich genomen. Vandaag droeg hij de verantwoordelijkheid over aan de nieuwe minister voor het departement, Ferdinand Welzijn. Ook voor Welzijn betekent het een waarnemende functie tot er een geschikte kandidaat is gevonden. Welzijn is daarnaast ook minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI & T).

25 augustus 2017 

Nog steeds geen vervanger

Anderhalve maand na het ontslag van Van der San is er nog steeds geen opvolger gevonden op het departement van Justitie en Politie. Het is onduidelijk waarom de opvolging voor dit grote ministerie zo lang op zich laat wachten. Zowel de coalitie als de oppositie dringen aan op het komen met een vervanger.

Bronnen[bewerken]

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar: