Naar inhoud springen

Surinaams-Turks verdrag ter discussie

Uit Wikinieuws

31 mei 2017 

In Suriname liggen de betrekkingen met Turkije onder een vergrootglas. Er is een nieuwe overeenkomst aanstaande die de samenwerking op meerdere terreinen moet gaan regelen. In de overeenkomst worden thema's behandeld als wederzijdse investeringen, landbouw, energie, onderwijs, gezondheidszorg, toerisme en wetenschap en techniek.

In het debat lijkt de regeringsfractie NDP te gaan voor meer samenwerking met dit Europees-Aziatische land. André Misiekaba vraagt zich daarbij af waarom de 80 beschikbaar gestelde Turkse studiebeurzen nooit zijn gebruikt. Dat zou volgens hem een diplomatieke blunder zijn.

Voor de oppositie ligt de verdieping van de samenwerking met Turkije gevoeliger. Die wijst op de verslechterde reputatie die Turkije de afgelopen jaren in Europa heeft opgebouwd, tot openlijke internationale aanvaringen toe. Ook worden vragen over de voordelen gesteld en is het volgens Chandrikapersad Santokhi (VHP) opmerkelijk dat een belangrijk deel van de casino's in Suriname wordt beheerd door Turken, terwijl deze gokhallen in hun land van herkomst verboden zijn.

Ook het tijdstip telt mee, nu Suriname zich financieel in zwaar weer bevindt. Daardoor is ook de vraag opportuun of Turkije bereid is Suriname leningen te verstrekken. Dezelfde vraag geldt voor de politici ook voor Equatoriaal-Guinea, waarmee binnenkort ook een samenwerkingsverdrag op tafel ligt.

Bronnen[bewerken]