Naar inhoud springen

Super Tuesday: McCain bevestigt, Clinton en Obama bijna gelijkspel

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

5 februari 2008 

Super Tuesday
McCain bevestigt, Clinton en Obama bijna gelijkspel

Voorlopig verslag[bewerken]

In de Verenigde Staten zijn de uitslagen van Super Tuesday stilaan bekend. Daar werden gisteren, dinsdag 5 februari, in meer dan 20 staten voorverkiezingen gehouden voor het Amerikaanse presidentsschap. In de Republikeinse partij lijkt de strijd gestreden, bij de Democraten ligt die meer open dan ooit.

Bij de Republikeinen bevestigde John McCain zijn favorietenrol. Hij won in de meeste staten, waaronder de grote staten New York en Californië. Grote verrassing was voormalig predikant Mike Huckabee. Hem werden weinig kansen toegeschreven, maar uiteindelijk won hij toch in staten als West-Virginia en Georgia. Ook de mormoonse zakenman Mitt Romney kon een knock-out vermijden. Hij kwam in minstens 7 staten als winnaar uit de bus. De overwinning in een staat is bij de Republikeinen enorm belangrijk, omdat de delegates die uiteindelijk op de partijconventie de presidentskandidaat mogen aanduiden meestal allemaal aan de winnaar worden toegekend, en niet worden verdeeld.

Bij de Democraten - die wel steeds een volledige verdeling hanteren - blijft het duel Clinton-Obama onbeslist. Elke keer er nieuwe uitslagen binnenlopen veranderen ze van koppositie. Clinton haalde het nipt in eigen staat New York en haalde ook de grootste staat Californië binnen. Obama echter kon Georgia en Illinois op zijn naam schrijven. De strijd is dus nog lang niet gestreden. Een eventuele voorkeur van de onlangs uit de race gestapte John Edwards voor een van beide kandidaten kan nog van belang zijn.

Voorlopige uitslagen[bewerken]

Laatst aangepast op donderdag 7 februari

Democraten

  • Barack Obama wint in Georgia, Missouri, Delaware, Alabama, Kansas, North Dakota, Illinois, Kansas, Colorado, Idaho, Alaska, Connecticut, Minnesota, Utah
  • Hilary Clinton wint in New York, New Jersey, Tennessee, Arkansas, Oklahoma, Massachusetts, Arizona, Californië, New Mexico

Republikeinen

  • John McCain wint in New York, New Jersey, Connecticut, Delaware, Oklahoma, Illinois, Missouri, Californië
  • Mitt Romney wint in Massachusetts, Utah, North Dakota, Montana, Minnesota, Colorado, Alaska
  • Mike Huckabee wint in West Virginia, Arkansas, Alabama, Georgia, Tennessee

Tussenstand[bewerken]

Laatst aangepast op donderdag 7 februari

Bij elke primarie of caucus krijgen de kandidaten naargelang hun resultaat een aantal afgevaardigden toegewezen (tussen haakjes vermeld). Verscheidene kandidaten hebben reeds afgehaakt; deze staan alleen vermeld als ze nog afgevaardigden achter zich hebben. De zogenaamde superdelegates (Democraten) en unpledged delegates (Republikeinen) staan hier niet genoemd.

Democraten

Uit de race:

Republikeinen

Uit de race:

Bronnen[bewerken]