Naar inhoud springen

Succesvolle bemande lancering Crew Dragon

Uit Wikinieuws
Een Falcon 9-raket lanceert Crew Dragon Endeavour

30 mei 2020 
De Crew Dragon van het bedrijf SpaceX met twee NASA-astronauten aan boord, is succesvol vertrokken en onderweg naar het internationaal ruimtestation (ISS). Deze historische lancering gebeurde vanaf ruimtebasis Kennedy Space Center in Florida en vond plaats rond 21.22 uur Nederlandse tijd. Niet alleen vertrekt er voor het eerst sinds 2011 weer een bemande raket van Amerikaanse bodem vertrekt, het is ook de eerste keer dat een commercieel bedrijf mensen naar de ruimte brengt.

Vanwege het weer werd de lancering woensdag nog uitgesteld. Ook nu leek het er vanwege het slechte weer eerst op dat de lancering niet kon gaan, maar ongeveer een halfuur voor vertrek klaarde het op. Als alles goed gaat komen de NASA-astronauten, Douglas Hurley (53) en Robert Behnken (49), zondag rond 16.30 uur (Nederlandse tijd) aan bij het ISS. Hurley en Behnken zullen 110 dagen in het ISS verblijven, ter voorbereiding op toekomstige missies.

De lancering van een bemande ruimtecapsule is een belangrijke volgende stap in het uiteindelijke doel van SpaceX-oprichter Elon Musk: de eerste bemande ruimtereis naar de planeet Mars vanaf Amerikaans grondgebied.

Zie ook

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]