Subsidie Arubaanse opvanghuizen met meer dan 50% gekort

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

17 februari 2018 

Subsidie Arubaanse opvanghuizen met meer dan 50% gekort

De subsidie van de internaten Huize Sint Jozef, Huize Rose Pelletier en Kas Bruder Pius wordt met meer dan 50% gekort. Het gaat om drie opvanghuizen van de koepel Fundashon Guia, Eduka i Forma (FGEF). In de internaten worden kinderen opgevangen die te maken hebben met bijzonderheden in de thuissituatie. Na verloop van tijd keren ze terug of worden ze opgenomen in een adoptie- of pleeggezin. In Sint Jozef worden kinderen opgevangen tussen 4 en 14 jaar oud, in Rose Pelletier meisjes van 14 tot 18 en in Bruder Pius zwangere meisjes en tienermoeders onder de 18 jaar.

De FGEF heeft slechts 3,6 miljoen florin (1,6 miljoen euro) subsidie ontvangen tegenover de 7,9 miljoen florin (3,6 miljoen euro) die was begroot. Volgens de stichting kan het daardoor de lopende uitgaven niet meer betalen. Er zijn 22 medewerkers in dienst waarvan er een deel zal moeten afvloeien. Bruder Pius onderging vorig jaar ook al een bezuinigingsoperatie waardoor het genoodzaakt was te verhuizen.

De FGEF heeft een brief naar minister Hensley Koeiman van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) gestuurd waarin het haar beklag doet om de verlaging en om de reden dat dit gebeurd is zonder het van te voren te melden. Die brief is ook naar de Staten van Aruba en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gestuurd. Minister Koeiman bevestigt dat de subsidie van alle stichtingen is gekort. Hij zou van te voren geen contact hebben kunnen leggen met de betreffende instanties.

Bronnen[bewerken]