Naar inhoud springen

Stroomstoring in midden van Noord-Brabant

Uit Wikinieuws

31 januari 2023 
Vanmiddag heeft er in Noord-Brabant, (Midden-Brabant) een stroomstoring plaatsgevonden. Onder andere Tilburg en Kaatsheuvel werden hierdoor getroffen. In totaal zaten ruim 38.000 mensen enige tijd zonder stroom.

Volgens de lokale stroomleverancier Enexis viel de stroom waarschijnlijk uit doordat de beveiliging werd uitgeschakeld, wat weer het gevolg was van kortsluiting in de buurt van een hoogspanningsstation in Tilburg-Noord.

De eerste melding van stroomuitval kwam rond 14:20 vanuit Tilburg. Andere plaatsen die zijn getroffen door de storing zijn onder meer Udenhout, Berkel-Enschot, Kaatsheuvel, Helvoirt, Moergestel, Biezenmortel en Oisterwijk.

De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant kreeg meerdere meldingen van mensen die vastzaten in de lift. Ook liet de politie weten dat er verkeerslichten waren uitgevallen, waarop ze het volgende advies uitgaven: "Let dus op bij kruisingen en rij deze stapvoets op. Kijk goed wie er voorrang heeft en gun elkaar de ruimte." Op de N65 ontstond kort na drie uur een flinke file. Op een kruispunt nabij Oisterwijk werden verkeersregelaars ingezet.

Ook de Efteling zat zonder stroom. Hierdoor kwamen sommige attracties vast te staan, onder meer de Python. Volgens een woordvoerder van het pretpark kwamen mensen niet ondersteboven stil te staan in de achtbanen. De attracties werken op zwaartekracht en bovendien zijn sommige attracties voorzien van noodstroom.

Rond 16:00 waren de problemen met de stroomuitval verholpen.

Bronnen[bewerken]