Naar inhoud springen

Stroomstoring door explosie in Oss

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

5 juli 2012 

Op het terrein van aluminiumfabriek Alucast aan de Rijnstraat in Oss is er vanmiddag een explosie geweest waardoor de stroom is uitgevallen op 1500 adressen op en rond industrieterrein Elzenburg in Oss. De ontploffing en de brand die daarop volgde veroorzaakten problemen bij de buren van Alucast, het bedrijf Unipol, dat met chemische stoffen werkt. Dat maakte de politie donderdagmiddag bekend.

Inmiddels is de stroomstoring weer verholpen, waardoor de druk in drie reactoren weer op niveau is door de koeling. Een reactor is nog niet onder controle. Één bevelhebber van de brandweer is onwel geworden. Hij wordt behandeld in een ambulance. Het terrein is ontruimd en de Megensebaan is weer open.

Door de stroomuitval is de koeling van een reactorvat van Unipol uitgevallen. Ook een noodaggregaat mocht niet baten. Bij dit bedrijf wordt onder meer polystyreen vervaardigd. Het vat is oververhit. Volgens de politie wordt er alles op alles gezet om het vat af te koelen en daarmee een explosie te voorkomen, waaronder het laten ontsnappen van stoom. Netbeheerder Enexis verwacht dat iedereen in Oss rond half 5 weer stroom heeft, met uitzondering van de aluminiumfabriek, aldus een woordvoerder van Enexis.

Ondanks het feit dat er geen direct gevaar is, heeft de politie een ontruimingscirkel vergroot tot 250 meter. Een verdeelstation is door de brand bij Alucast beschadigd geraakt. Hulpdiensten zijn met veel mankracht en materieel uitgerukt naar het bedrijventerrein. Metingen wezen uit dat er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen zijn. Toch heeft de brandweer het incident opgeschaald naar Grip 2, wat betekent dat er mogelijk gevaar is voor de omgeving. Bij de ontruiming van Unipol zijn mensen in paniek uit het raam gesprongen. Een medewerker van Unipol vertelde dat er voor dit soort situaties veel wordt geoefend, maar dat hij nu toch enorm geschrokken is

Het bedrijf Unipol maakt de kunststof polystyreen. De stof wordt gebruikt in de bouw en de verpakkingsindustrie. De chemische stof styreen is licht ontvlambaar en leidt bij inademing tot duizeligheid. Ook kan er buikpijn door ontstaan en kan het de huid en luchtwegen irriteren.

Unipol staat op de BRZO-lijst, waarop bedrijven staan die werken met bepaalde hoeveelheden gevaarlijke stoffen. Een bekend voorbeeld is Chemie-Pack uit Moerdijk, waar in januari 2011 brand uitbrak.

Bronnen

[bewerken]
[bewerken]

https://web.archive.org/web/20160305054741/http://www.omroepbrabant.nl/media/uploads/Bedrijven_BRZO_3.pdf BRZO-lijst Omroep Brabant (1 maart 2012)