Naar inhoud springen

Stroomstoring Flevoland: eerste onderzoek afgerond

Uit Wikinieuws

22 december 2022 

De grote stroomstoring die op 2 september door samenloop van omstandigheden een groot deel van Flevoland trof en verregaande gevolgen had, is veroorzaakt door een combinatie van technische mankementen en door mensen gemaakte fouten. Dit zijn de eerste bevindingen uit het onderzoek van Tennet, Liander en DNV.

De storing begon op 2 september iets na 15:00 en was het gevolg van een brand in het net nieuw aangelegde hoogspanningsstation Olsterpad in Dronten. Daar waren op dat moment nog werkzaamheden bezig, waarbij per ongeluk een schakelaar werd omgezet terwijl er al spanning op de leiding stond. Hierdoor ontstond een kortsluiting, die langer duurde dan normaal doordat de noodvoorzieningen niet werkten. Aan de andere kant van de lijn in Lelystad waren eveneens werkzaamheden aan de gang, waarbij een noodstop was veranderd. Dit verhinderde op zijn beurt dat de kortsluiting werd tegengehouden. Een reservesysteem dat het in dit geval had moeten overnemen werkte ook niet, volgens de bevindingen door een bedradingsfout.

Als gevolg van de langdurige kortsluiting hadden ca. 300.000 huishoudens een uur lang geen stroom, maar hier bleef het niet bij. De spoorweg van ProRail raakte tussen Lelystad en Zwolle ernstig beschadigd doordat bij Swifterband een hoogspanningslijn van TenneT als gevolg van de kortsluiting naar beneden kwam en op de bovenleiding van het spoor belandde. Hierdoor moest uiteindelijk over een traject van ca. zeven kilometer alle kabels, seinen, kasten en bovenleidingen vervangen worden, in totaal zeker 100 kilometer kabel. Delen van het spoor zelf moeten ook worden vervangen. De Hanzelijn heeft uiteindelijk drie maanden stilgelegen, sinds 11 december rijden er weer treinen tussen Lelystad en Dronten.

Het volledig repareren van het beschadigde hoogspanningsnet zal vermoedelijk pas tegen eind volgend jaar gereed zijn en zo'n 10 miljoen euro kosten voor Tennet en Liander. Er zijn ruim 800 schadeclaims ingediend door zowel consumenten als bedrijven, waarvan de meeste zijn afgehandeld.

Het volledige onderzoek naar hoe dit alles kon gebeuren zal naar verwachting in januari zijn afgerond.

Bronnen[bewerken]