Naar inhoud springen

Strafrechtelijk onderzoek begonnen naar losraken containers MSC Zoe

Uit Wikinieuws

5 januari 2019 

De MSC Zoe in 2016

De Maritieme Politie is samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het ongeluk van eergisteren in de buurt van het Duitse Waddeneiland Borkum met het vrachtschip MSC Zoe dat op weg was naar Bremerhaven, waarbij honderden containers van het vrachtschip losraakten en in zee belandden. Mogelijk zal alle schade worden verhaald op Mediterranean Shipping Company, de rederij van het schip. De Waddeneilanden en Rijkswaterstaat hebben MSC inmiddels aansprakelijk gesteld. De rederij heeft inmiddels in een reactie laten weten bereid te zijn om alle kosten voor het opruimen te vergoeden.

Het ongeluk gebeurde bij Borkum, maar door de wind zijn de meeste losgeraakte containers naar de Nederlandse Waddeneilanden afgedreven. Een klein deel van de containers is inmiddels aangespoeld en geborgen, maar een groot deel drijft nog altijd in delen van de Waddenzee. Op de stranden van de Waddeneilanden zijn vissers, jutters, toeristen, gewone vrijwilligers en speciaal ingezette militairen de laatste dagen druk bezig met spullen verzamelen. In sommige van de containers zaten giftige stoffen zoals peroxide, op Schiermonnikoog is een zak met deze stof aangespoeld. Naar alle waarschijnlijkheid is veel naar de zeebodem gezonken.

Volgens de Duitse kustwacht gaat het om zeker 277 containers, men is nog bezig dit aantal te verifiëren. Het gebeurt op zich vaker dat er enkele containers van vrachtschepen losraken en in zee belanden, maar een dergelijk groot aantal losgeraakte containers is in het Waddengebied nooit eerder voorgekomen. Mogelijk is er reeds voordat het schip te water ging iets misgegaan bij het inladen en vastzetten van de containers. Op beelden die gisteren werden vrijgegeven door de Kustwacht is duidelijk te zien dat er hele rijen containers van het schip afglijden. Mogelijk heeft ook de harde wind een rol gespeeld.

Volgens Stichting de Noordzee zal er nog jarenlang rotzooi van het vrachtschip blijven aanspoelen.

Bronnen[bewerken]