Naar inhoud springen

Straffen geëist in moordzaak Peter R. de Vries

Uit Wikinieuws

31 januari 2024 

Gedenkteken

In de De Bunker in het Amsterdamse stadsdeel Osdorp heeft het Openbaar Ministerie vandaag straffen geëist tegen negen verdachten van de moord[1] op misdaadverslaggever Peter R. de Vries in de Lange Leidsedwarsstraat op 6 juli 2021. De verdachten zijn momenteel 24 tot 37 jaar oud. Volgens het OM is er bewijs dat de moord verband hield met het feit dat De vries optrad als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het Marengo-proces.

Tegen alle drie de hoofdverdachten is levenslang geëist. Het gaat om de veronderstelde schutter Delano G. (24), chauffeur Kamil E. (37) en Krystian M. (28), die gezien wordt als de "moordmakelaar", degene die het nodige contact regelde tussen de opdrachtgever en degene die de moord daadwerkelijk pleegden. Tegen de eerste twee werd in juni 2022 ook al levenslang geëist, maar de rechtszaak moest vervolgens helemaal opnieuw worden gedaan omdat er nieuwe getuigenverklaringen opdoken terwijl een van de rechters naar het buitenland verhuisde. Acht dagen geleden is de behandeling van de zaak in De Bunker opnieuw van start gegaan.

Zes andere verdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 21 jaar vanwege organisatorische betrokkenheid. Zij zouden actief hebben meegeholpen de moord voor te bereiden of direct na de aanslag opnames hebben gemaakt, of in ieder geval voorkennis van de moordplannen hebben gehad. De 28-jarige verdachte zat op het moment van de moordaanslag vast vanwege iets anders, maar zou anders volgens de justitie zeker ook aan het moordcomplot hebben deelgenomen. Hij heeft de laagste strafeis (3 jaar) tegen zich gekregen.

Bij de zware strafeisen heeft de officier van justitie, naast alle leed voor de nabestaanden van De Vries, ook laten meewegen dat de moordaanslag op een zeer bekend persoon als De Vries een enorme schok in de samenleving teweegbracht en tot op de dag van vandaag veel impact heeft.

Krystian M. richtte zich gisteren in de rechtbank in een verklaring tot de nabestaanden van De Vries. Hij verklaarde spijt te hebben en onder druk te zijn gezet.

De rechtbank zal in juni uitspraak doen.