Straalpijp OmegA-raket explodeert tijdens test

Uit Wikinieuws

30 mei 2019 

De eerste statische test van de eerste trap van een OmegA-raket had niet de volledige door Northrop Grumman voorziene uitkomst. Om 21:05 CEST werd de vastebrandstofmotor van het type Castor-600 ontstoken. Ongeveer 120 seconden na het starten van de raketmotor was tijdens de live webcast te zien dat de straalpijp van de vastebrandstofmotor uitelkaar klapte. De test waarbij de rakettrap horizontaal lag vond plaats in de woestijn van Utah. Ondanks de anomalie was Northrop Grumman positief over de uitkomst van test als geheel.

Northrop Grumman Innovation Systems (NGIS), het eerdere Orbital ATK werkt sinds 2015 met steun van de Amerikaanse Luchtmacht aan de nieuwe, drietraps-draagraket die voor het lanceren van medium tot zware klasse satellieten die ze in 2021 voor het eerst willen lanceren. De eerste en de tweede trap van de OmegA zijn gebaseerd op de boosters van de Space Shuttle maar gebruiken composietmaterialen in plaats van staal waarmee massa wordt bespaard.

Korte tijd na het exploderen van de straalpijp doofde de motor (een vaste brandstofmotor kan niet worden afgezet maar de brandstof brandt op) en werd robotische blusapparatuur naar de raketmotor gebracht om deze zo snel mogelijk te koelen zodat er zoveelmogelijk bewijs overblijft. Dat is bij dit soort tests ook bij een volledig succes de standaardaarprocedure. De webcast werd daarop versneld afgebroken.

Northrop Grumman omschreef de test op Twitter overigens als succesvol “ondanks de observatie aan het eind”. Tijdens de persconferentie werd duidelijkgemaakt dat vrijwel alle doelen met deze test werden gehaald, dat ze veel informatie hebben kunnen verzamelen maar dat het incident waarbij de straalpijp explodeerde nader onderzoek verdient. De motor werd bewust aan meer dan honderd procent van zijn beoogde kracht en hitte blootgesteld. De Common Booster Segments (de nieuwe composiet booster onderdelen waaruit de boosters zijn opgebouwd) konden dat aan. De test wordt volgens de huidige planning in september herhaald. Waarschijnlijk heeft deze anomalie geen invloed op de boosters van het Space Launch System die ook door NGIS worden gemaakt omdat die een ander type straalpijp hebben ‘maar daar moet nog beter naar gekeken worden’. Tot slot legde Kent Rominger, de vice president van Northrop Grumman, uit dat dit soort incidenten juist de reden zijn waarom ruimtevaartbedrijven hun hardware maximaal testen.

Bronnen[bewerken]

  • Beelden van de test., "NGIS OmegA first stage test (Nozzle Failure)", video op YouTube, 30 mei 2019