Naar inhoud springen

Storm Freddy komt voor de tweede keer aan land in Afrika

Uit Wikinieuws

14 maart 2023 

De tropische storm Freddy (en) is zaterdag 11 maart voor de tweede keer in Mozambique aan land gekomen, nadat dit op 21 februari ook al gebeurde. Het is vrij uitzonderlijk dat een en dezelfde cycloon twee verschillende keren op dezelfde plek aan land komt.

Freddy ontstond in Australië en trok daarna helemaal de oceaan over naar Afrika. In eerste instantie trof de cycloon Mozambique en de eilandstaat Madagaskar. Vervolgens ging Freddy in eerste instantie weer de zee op, waarna het warme zeewater ervoor zorgde dat de cycloon opnieuw aan kracht won, om vervolgens dus aan de Afrikaanse kust nogmaals aan land te komen.

In totaal zijn er als gevolg van Freddy voor zover bekend inmiddels 227 doden gevallen. De eerste keer dat Freddy aan land kwam vielen er in Mozambique en Madagaskar in totaal zeker 27 doden. Deze keer viel in Mozambique zeker één nieuwe dode. Ook zijn er opnieuw grote verwoestingen aangericht. In Malawi vielen door de tropische cycloon tot nu toe de meeste doden (zeker 190, waarvan 85 in Blantyre). In Mozambique is door Freddy de afgelopen vier weken meer regen gevallen dan normaal gesproken in een heel jaar.

Freddy woedt nu in totaal 34 dagen, wat ook recordlang is. In 1994 woedde een tropische cycloon 31 dagen na elkaar, volgens gegevens van de WMO. Dit oude record is nu dus verbroken.

Bronnen

[bewerken]