Storm Eunice trekt over West-Europa

Uit Wikinieuws

19 februari 2022 

Omgewaaide boom in Overstrand, Norfolk

Voor storm Eunice hebben meerdere landen waarschuwingen uitgegeven. In Engeland werd donderdag al in sommige gebieden code rood uitgegeven, vrijdag gold er ook in Nederland een weeralarm (code rood). Dit weeralarm gold voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het Waddengebied. In de andere Nederlandse provincies, behalve Limburg gold code oranje. In Limburg gold code geel. In België heeft het KMI code oranje uitgegeven. Ook in delen van Frankrijk gold code oranje.

In Nederland reden gisteren vanaf 14:00 geen treinen meer. Daarvoor reden de NS met een aangepaste dienstregeling. Enkele andere vervoerders gebruikten hun normale dienstregeling, maar ook zij stopten vanaf 14:00 met rijden. Hierom gingen ook veel scholen eerder dicht. De KLM zei beperkt te zullen vliegen vanaf Luchthaven Schiphol. In West-Vlaanderen werden treinen ook geschrapt vanaf 14:00 en gaven veel scholen ook eerder vrij. Ook in het noorden van Frankrijk vielen treinen uit en de ferry van Calais naar Dover voer niet meer.

GGD's in Nederland hebben vrijdag hun coronatest- en -vaccinatielocaties eerder gesloten.

's Middags is er in Nederland een NL-Alert uitgegeven met de mededeling dat het alarmnummer 112 overbelast was en dat mensen binnen moesten blijven.

In Nederland zijn tijdens de storm vier doden gevallen door omgewaaide bomen. In België stierf een man doordat hij door de wind in het water was beland. Drie van de slachtoffers in Nederland overleden in de regio Amsterdam, een automobilist en twee fietsers. Bij Adorp (provincie Groningen kwam ook een automobilist om het leven, toen hij tegen een boom die op de weg lag aanreed.

Ergens rond 02:00 's nachts werd in Nederland het weeralarm beëindigd in de laatste provincies waar het nog gold.

Deze zaterdag rijdt het openbaar vervoer ook nog zeer beperkt. Naar Duitsland rijden nog steeds geen treinen, naar Brussel weer vanaf 18:00 vanavond. ProRail verricht herstelwerkzaamheden.

In Engeland, op het eiland Wight, is een windstoot van 196km/h gemeten. Daar was dat de zwaarste uit de geschiedenis. In Nederland werd windkracht 10 à 11 verwacht, met windstoten van circa 130 km/h. In Nederland ging het om de zwaarste storm in vier jaar.

Eunice woedt slechts enkele dagen na storm Dudley, die eveneens in verschillende Europese landen schade aanrichtte.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]