Stikstofregels in vier Nederlandse provincies opgeschort vanwege boerenprotesten

Uit Wikinieuws

15 oktober 2019 

Na Friesland hebben nu ook de provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland de nieuwe stikstofregels die sinds afgelopen week golden weer ingetrokken. De provinciebesturen zijn nu echter gezwicht voor de druk van de massale boerenprotesten die sinds begin deze maand aan de gang zijn.

Na de massademonstraties van vorige week in Friesland, togen de boeren gisteren naar acht provinciehuizen in de steden Assen, Arnhem, Groningen, Haarlem, Den Haag, Lelystad, Utrecht en Zwolle. In Groningen, dat de nieuwe stikstofregels tot nu niet heeft laten vallen, liep het nog het meest uit de hand. De monumentale deur van het provinciehuis werd vernield, maar de boeren gaven hierna wel snel gehoor aan een oproep om de bestorming te staken. Een van hen raakte tijdens de bestorming gewond door een klap met een wapenstok. Vandaag waren er opnieuw boerenprotesten in Limburg, maar deze verliepen een stuk rustiger. Gedeputeerde Ger Koopmans sprak bij het provinciehuis van Maastricht de demonstranten toe. Limburg handhaaft in grote lijnen de nieuwe stikstofregels, maar komt de boeren toch op enkele punten tegemoet.

In Groningen zijn gisteren en vandaag in totaal drie arrestaties verricht. De 38-jarige bestuurder van de trekker die de deur van het provinciehuis ramde is gearresteerd, evenals de 30-jarige bijrijder van een andere trekker die op de Vismarkt hekken vernielde. Gisteren werd een 18-jarige demonstrant gearresteerd die met zijn trekker op een politiepaard was ingereden.

De boeren zijn van plan om morgen weer opnieuw te demonstreren in Den Haag, net zoals twee weken geleden, toen een van de langste ochtendfiles ooit het gevolg was. Deze keer zijn er echter betere afspraken gemaakt met de politie. De gemeente Den Haag zegt dat er is afgesproken dat de demonstraties worden gehouden op de Koekamp.

Bronnen[bewerken]