Steun voor kandidaat-EU-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië

Uit Wikinieuws

24 juni 2022 

De 27 lidstaten van de Europese Unie zijn het donderdag in Brussel unaniem eens geworden over het toelaten van zowel Oekraïne en Moldavië als nieuwe kandidaat-leden voor de EU. Georgië, dat tegelijkertijd een aanvraag indiende, werd in de wachtkamer gezet en kreeg een lijst met twaalf aanbevelingen als huiswerk waar het aan dient te voldoen voor een kandidaatstatus. Enkele EU-landen – waaronder Nederland – hadden eerder allerlei bezwaren tegen een Oekraïens EU-lidmaatschap. Wat dit punt betreft is echter de stemming de laatste tijd sterk veranderd, waarbij de Russische invasie van Oekraïne een belangrijke aanleiding was.

Nog geen week na het begin van de invasie vroeg Oekraïne al het EU-lidmaatschap aan, gevolgd door Georgië en Moldavië die als Geassocieerd Trio vaker gezamenlijk op het Europese toneel optreden. In april en mei vulden de landen vragenlijsten in, waarna de Europese Commissie zich boog over de aanvragen om tot een adviesoordeel te komen voor de Europese Raad van ministers die beslist over kandidaatstelling.

EC-voorzitter Ursula von der Leyen sprak van "een goede dag voor Europa". Ook Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, reageerde positief op Twitter: "Onze toekomst is samen". De Oekraïense president Zelensky sprak van een overwinning en een historisch moment: "De toekomst van Oekraïne ligt in de EU", zette hij op Twitter.

Het toelaten van Oekraïne en Moldavië als kandidaat-lid is slechts een allereerste stap richting een mogelijk EU-lidmaatschap. Het kan nog jaren duren voordat de twee landen daadwerkelijk lid zijn. Daarvoor zullen ze eerst moeten voldoen aan de zogeheten "criteria van Kopenhagen". Dit zijn voorwaarden ten aanzien van democratie, rechtstaat, kwaliteit van bestuur en economie. In het geval van Oekraïne betekent dit bijvoorbeeld dat de regering meer moet doen om de corruptie in het land tegen te gaan.

Bronnen[bewerken]