Naar inhoud springen

Steun van Nederland voor uitzetting Venezolanen op Aruba en Curaçao

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

7 april 2018 

Steun van Nederland voor uitzetting Venezolanen op Aruba en Curaçao

Minister Stef Blok heeft Aruba en Curaçao toegezegd steun te bieden bij de grote toestroom van Venezolaanse vluchtelingen. De minister van Buitenlandse Zaken bezoekt Curaçao op dit moment. Naast de genoemde landen is ook Sint Maarten vertegenwoordigd. Venezuela bevindt zich op dit moment in een zware economische en politiek crisis.

Bezorgde burgers overhandigden Blok vandaag een petitie waarin zij onderschrijven dat vluchtelingen op dit moment inhumaan worden behandeld op Curaçao. De minister heeft een schenking toegezegd van 100.000 euro om de capaciteit voor illegale vluchtelingen in de detentiecentra te vergroten. Op Curaçao wil hij de IND inzetten zodat de economische van de politieke vluchtelingen gescheiden kunnen worden. Blok heeft de steun uitgesproken voor het beleid van de eilanden om economische vluchtelingen zo snel mogelijk het land uit te zetten.

Blok noemt de opvang van vluchtelingen niettemin een verantwoordelijkheid voor de drie landen in het koninkrijk zelf. Zou de toestroom van de vluchtelingen naar de eilanden te groot worden, dan ziet hij daar geen taak voor Nederland weggelegd, maar wel bijvoorbeeld voor de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Gerelateerd

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]