Steeds meer landen roepen op om weg te gaan uit Oekraïne

Uit Wikinieuws

12 februari 2022 

Steeds meer landen roepen op om niet meer naar Oekraïne te reizen. Mensen die daar toch zijn, wordt geadviseerd er zo snel mogelijk weg te gaan. De reden is een dreigende Russische invasie. Vanmorgen raadde België al aan om weg te gaan als aanwezigheid in Oekraïne niet absoluut noodzakelijk is. Nu raadt ook Nederland aan om Oekraïne zo snel mogelijk te verlaten en geeft het een rood reisadvies aan Oekraïne. Eerder deden het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Duitsland eenzelfde oproep. Het Verenigd Koninkrijk maakte er ook bij bekend niet te zullen gaan evacueren, mocht de situatie escaleren.

Het leeuwendeel van het Nederlandse ambassadepersoneel zal Oekraïne verlaten. In Lviv, gelegen in het westen van Oekraïne, biedt de ambassade noodhulp. Hier vallen bijvoorbeeld noodvisa onder.

De Verenigde Staten beweren over inlichtingen te beschikken dat de Russische president Poetin aanstaande woensdag Oekraïne wil binnenvallen. De Oekraïense regering riep op om kalm te blijven en geen paniek te zaaien. De laatste tijd zijn er al vele Russische troepen naar de grens met Oekraïne gestuurd. De Verenigde Staten maakten bekend ook troepen naar het gebied te sturen.

Vanmiddag zal de Russische president bellen met zijn Amerikaanse collega Joe Biden, en ook met de Franse president Emmanuel Macron. Poetin ontkent tot dusver dat hij daadwerkelijk een invasie zou willen beginnen.

Bronnen[bewerken]