Starship MK1 explodeert tijdens test

Uit Wikinieuws

20 november 2019 

Starship, artistieke voorstelling

Tijdens een test op SpaceX South Texas Launch Site is het eerste prototype van hun marsraket Starship ernstig beschadigd. Het gaat om de raket die Elon Musk eind september met een presentatie aan de media toonde. Afgelopen dagen werden de tanks van het Starship al onder druk gezet om ze te testen. Vanavond werden de tanks gevuld met cryogene stikstof. Daarbij begaf de raket het en werd de bovenzijde van de zuurstoftank eraf geblazen. De bovenste helft (neus kegel) van het Starship was op dat moment overigens niet op de raket gemonteerd. Doordat er voor deze test stikstof in plaats van methaan en zuurstof werd gebruikt, veranderde de raket bij het openscheuren niet in een vuurbal.

Het falen van de tank wordt niet persé als een mislukking gezien. SpaceX heeft de gewoonte om hun ruimteschepen en raketten met de trial-and-error-methode te ontwikkelen, waarbij snel prototypes worden gebouwd en getest om zo de zwakke plekken in het ontwerp te vinden.

In Florida wordt ook een prototype, Starship MK2, gebouwd waarmee SpaceX na een onderzoek en eventuele ontwerp-aanpassingen binnen enkele maanden verder kan gaan met testen.

Op Twitter geeft SpaceX’ directeur Elon Musk aan mogelijk direct naar het verbeterde Starship MK3-ontwerp over te gaan. Hij schrijft dat de gebeurtenis "enige waarde" had als manufacturing pathfinder.

Bronnen[bewerken]

  • Tweet van Chris Bergin, 20 november 2019
  • Tweet van Elon Musk, 20 november 2019