Stakingsacties bij Lidl-filialen in België

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

26 april 2018 

Stakingsacties bij Lidl-filialen in België

In België blijven 128 van de bijna 300 winkels van de Duitse supermarktketen Lidl vandaag dicht vanwege een staking van het gemeenschappelijk vakbondsfront. Volgens de werknemers wordt de werkdruk te zwaar. Dat komt omdat Lidl fors investeert in de uitbreiding van het aantal filialen, en het assortiment in de bestaande winkels uitbreidt.

De stakingsacties begonnen vorige week spontaan uit onvrede met het sociaal overleg met Lidl, dat op niets is uitgedraaid. De vakbonden klagen ook het schrikbewind aan die binnen het bedrijf heerst, en de dreiging tot ontslagen: "We hebben deze week vastgesteld dat de directie er niet voor terugdeinst om een werknemer buiten te gooien en zo het signaal te geven dat alleen 'perfectie' wordt aanvaard. Met de vakbond wijzen we sinds geruime tijd op de te zware werkdruk."

30 april 2018 

Vrachtwagenchauffeur komt in conflict met vakbondsactivisten

Aan de poorten van de Limburgse Distributiemaatschappij, het bedrijf dat producten over de verschillende Lidl-filialen verdeelt, is een vrachtwagenchauffeur in conflict gekomen met enkele vakbondsmilitanten. De leden van SECTa hielden vrachtwagens tegen die het distributiecentrum geladen uitwilden. Een Nederlandse chauffeur reageerde woedend op het piket en reed daarbij bijna een militant omver. Daarna stapte hij uit en sloeg een vakbondslid tegen de grond. De andere vakbondsleden moesten tussenkomen om de man tot bedaren te brengen. Zowel de vrachtwagenchauffeur als de vakbondsdelegué dienden een klacht tegen elkaar in.

1 mei 2018 

Alle Lidl-winkels terug open

Het BBTK heeft een akkoord gesloten met de directie van Lidl. Concreet wordt gedurende zes maanden per filiaal één personeelslid extra aan het werk gezet. Wat er na die zes maanden gebeurt is onduidelijk. Het akkoord betekent alvast dat de winkels op 2 mei opnieuw open zullen gaan.

Vakbonden LBC en ACVLB gingen al enkele dagen eerder akkoord met het voorstel van de directie.

Bronnen[bewerken]