Naar inhoud springen

Staking op 10 oktober bij NMBS en bpost

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

31 augustus 2017 

Staking op 10 oktober bij NMBS en bpost

De socialistische vakbond ACOD gaat op 10 oktober een 24-uren staking houden bij de post en het spoor.

Het zette kwaad bloed bij de vakbond toen Johan Van Overtveldt overweegde de NMBS en ook bpost te privatiseren. Ludo Sempels van ACOD: "Regeringspartijen doen denigrerend over de inzet van het personeel en zetten bewust een beeldvorming van profiteurs en prutsers op".

Minister van Werk, Kris Peeters is niet opgetogen met de staking en roept op niet te staken. N-VA voorzitter Bart De Wever van zijn kant haalde hard uit naar de vakbonden: "Nemen die mannen zichzelf nog serieus? Ze kijken echt alleen maar naar hun eigen navel". Die uitspraak vind Peeters dan weer niet nodig: "Dat zo formuleren is niet aan mij besteed".

Rudy De Leeuw van het ABVV zegt dat N-VA het liefst de vakbond zou doen verdwijnen: "Het is opmerkelijk dat een voorzitter van een politieke partij persoonlijk zo laag uithaalt naar voorzitters van vakbonden. Met mezelf en collega Marc Leemans aan te pakken, pakt hij ook de vakbonden aan en met hen de honderdduizenden mensen - werkenden en niet-werkenden - die elke dag heel erg hard hun best doen en het niet altijd gemakkelijk hebben. Dat is een slag in hun gezicht. Dat men mij persoonlijk pakt, tot daar aan toe, maar wij staan voor iets." De Leeuw zegt ook dat geen enkele uithaal naar het ABVV zal verhinderen dat de vakbond opkomt voor mensen die anderen hebben laten vallen.

6 september 2017 

Ook de centrale van Overheidsdiensten van het ACOD dient nu een stakingsaanzegging in.

Bronnen[bewerken]