Staatsolie Suriname klimt uit het dal

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

10 januari 2018 

Staatsolie Suriname klimt uit het dal

Twee jaren met een stabiele olieprijs hebben de Staatsolie Maatschappij Suriname goed gedaan. Dit jaar zal er aan dividend en belasting meer dan honderd miljoen Amerikaanse dollar in de staatskas vloeien. De opbrengst lag de afgelopen jaren beduidend lager. De hogere winst is volgens Elias te danken aan betere prestaties in de olieraffinaderij en een sterk toegenomen winst in de goudwinning door Newmont.

Directeur Rudolf Elias wijst er wel op dat het bedrijf nog niet volledig terug is. Er wordt druk geïnvesteerd en er moeten nog allerlei werkzaamheden uitgevoerd worden. Pas daarna verwacht hij dat er echt betere tijden aanbreken. Wanneer de olieprijs de komende vijf jaar echter op dit niveau blijft, verwacht hij niettemin jaarlijks meer dan honderd miljoen aan opbrengsten voor de staatskas.

Het parlement loopt alvast op de toekomst vooruit en wil dat publieke bedrijven een grotere bijdrage gaan leveren aan de staatskas. Zij zien het als een van de manieren om de huidige tekorten op de begroting te dichten. Volgens Elias levert Staatsolie ook nu al een grote bijdrage. Daarbij is de overheid de enige aandeelhouder en gaat alle winst al naar de staatskas. 32% van de opbrengsten wordt daarbij geherinvesteerd om de productie op gang te houden en om de zoektocht naar olie op zee voort te zetten.

Bronnen[bewerken]