2021-06 Nieuwsbrief Wikimedia België: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
geen bewerkingssamenvatting
Label: Ongedaan gemaakt
;Nieuwsbrief juniaugustus 2021
{{Inhoud rechts}}
 
== Algemene vergadering ==
De jaarrekening 2020 werd goedgekeurd. Er is een nieuw bestuurslid verkozen: Sam Donvil (meemoo). [[wmbe:2021-06-26_General_Assembly|Lees hier het volledig verslag]], alsook de presentatie.
Op 26 juni 2021 gaan we onze [[:Wmbe:2021-06-26 General Assembly|Algemene vergadering]] houden. Dit jaar zal het eenvoudiger zijn omdat we onze statuten niet hoeven aan te passen. We gaan de vergadering opnieuw via videoconferentie houden.
 
== BestuurdersWiki gevraagdLoves Heritage ==
[[wikipedia:nl:Wikipedia:Wikiproject/Erfgoed/België/Wiki_Loves_Heritage|Wiki Loves Heritage]] is een jaarlijkse nationale fotowedstrijd van Wikimedia België die een spin-off en een uitbreiding is van de wereldwijde Wiki Loves Monuments, zodat ook foto's van roerend en immaterieel erfgoed, landschappen, folklore, vakmanschap, en museumcollecties toegelaten zijn.
Wikimedia België zoekt [[:Wmbe:Gezocht - Bestuursleden voor Wikimedia België|bijkomende bestuurders]]. We willen de verantwoordelijkheden spreiden over meerdere bestuurders.
 
De wedstrijd loopt van 1 juli 2021 tot en met 31 oktober 2021.
== Wiki Women Design ==
Het [[wikipedia:nl:Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/Ontwerp/België/Wiki_Women_Design|Wiki Women Design project]] loopt nog tot eind 2021 en heeft als doel vrouwelijke ontwerpers te beschrijven op Wikipedia en aanverwante platformen (Wikimedia Commons en Wikidata). Het is een initiatief van het Vlaams Architectuurinstituut en Wikimedia België. Het omvat activiteiten in samenwerking met verscheidene partners.
 
== QRpediaWiki Loves Pajottenland- Zennevallei ==
Er wordt eerst een opleiding voorzien. Nadien kunnen de deelnemers de archieven van het museum raadplegen en krijgen ze ook assistentie van de begeleiders om hen te helpen bij het redigeren van hun (eerste) Wikipedia-artikel.
In 2021 is het 10 jaar geleden dat de Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei van start ging met als doel het geheugen van de streek te borgen voor de toekomst. Een goede reden tot feesten dus én om het geheugen van Pajottenland en Zennevallei toe te voegen aan Wikipedia.
 
Van 1 juli tot 30 september 2021 nodigen we je uit om [[wikipedia:nl:Wikipedia:Wikiproject/Erfgoed/Vlaanderen/Pajottenland-Zennevallei/Wiki_Loves_PZ|foto’s van erfgoed]] in het Pajottenland-Zennevallei (gebouwen, historische landschappen, tradities, processies, volkssporten, ambachten, streekgerechten …) en cultuur op te laden via Wikimedia Commons.
In juni zijn er nog 4 sessies.
 
== Schrijfwedstrijd Nederlandstalige Wikipedia ==
== Fotowedstrijden ==
Wikimedia Nederland organiseert opnieuw de [[wikipedia:nl:Wikipedia:Schrijfwedstrijd|jaarlijkse schrijfwedstrijd]]. De deelnemers kiezen een onderwerp die ze tussen 1 september en 31 oktober mogen schrijven.
Deze zomer gaan er vanaf 1 juli twee fotowedstrijden van start:
 
Inschrijven voor eind augustus.
* [[c:Commons:Wiki_Loves_Heritage_2021_in_Belgium/nl|Wiki Loves Heritage]], als uitbreiding van Wiki Loves Monuments
* [[wikipedia:nl:Wikipedia:Wikiproject/Erfgoed/Vlaanderen/Pajottenland-Zennevallei/Wiki_Loves_PZ|Wiki Loves PZ]], Erfgoed in het Pajottenland en Zennevallei
 
== Industriemuseum ==
Deelnemers aan Wiki Loves PZ nemen automatisch deel aan de nationale Wiki Loves Heritage wedstrijd.
Het Industriemuseum Gent houdt een tijdelijke tentoonstelling Kathedralen van de industrie, over de geschiedenis van de textielindustrie in Gent.
 
Op 2 september om 18:00 gaat er een [[wikipedia:nl:Wikipedia:GLAM/Industriemuseum_Gent/Kathedralen_van_de_industrie|Wikipedia schrijfsessie]] door in het Industriemuseum over het textielverleden van Gent.
== QRpedia Pajottenland-Zennevallei ==
De [https://www.ringtv.be/nieuws/qr-codes-linken-pajots-erfgoed-aan-wikipedia Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei] is gestart met de implementatie van [[wikipedia:nl:QRpedia|QR-codes]] voor haar erfgoed. Op deze manier kunnen bezoekers via hun smartphone een Wikipedia artikel lezen in hun eigen taal.
 
== PublicWiki domainWomen day 2021Design ==
Op 24 september gaat er in Brussel nog een laatste sessie door met als onderwerp [[wikipedia:nl:Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/Ontwerp/België/Wiki_Women_Design|Schrijven over Vrouwen in ontwerp en cultureel erfgoed]].
Je kan nog een kort verslag vinden over de activiteit van [[outreach:GLAM/Newsletter/January_2021/Contents/Belgium_report|Public domain day 2021]].
 
== Iedereen Leest en de Vlaamse Jeugdboekenmaand ==
De vijftigste Jeugdboekenmaand in maart was de directe aanleiding voor [[wikipedia:nl:Wikipedia:Wikiproject/Cultuur/Vlaanderen/Iedereen_Leest|Iedereen Leest]] om, in samenwerking met Wikimedia Belgium, meemoo, het Letterenhuis en Villa Verbeelding, Vlaamse jeugdauteurs en illustratoren meer zichtbaarheid te geven op Wikipedia.
 
Sene, Lore en Rosemarie zijn 3 jonge dames die gedurende de Jeugdboekenmaand in het kader van het project Iedereen Leest verschillende artikelen geschreven hebben over jeugdauteurs en illustratoren. Het was een leerrijke ervaring voor hen om het medium van Wikipedia te kunnen gebruiken om jeugdauteurs beter kenbaar te maken bij het publiek. Wegens corona verliep de volledige campagne online.
 
Ze hebben via hun stagebegeleider heel praktische technieken aangeleerd gekregen, zoals het zoeken van inhoud in de archieven, de stijl van het schrijven, het zoeken van referenties, de structuur en de layout van het artikel. Tevens viel het hen op dat Vlaanderen ondervertegenwoordigd is t.o.v. Nederland als het over jeugdschrijvers en jeugdliteratuur gaat. En dat je niet alleen aan een artikel schrijft...
 
Lees het interview met [https://www.iedereenleest.be/over-lezen/reeks/vlaamse-illustratoren-op-wikipedia-sena-schrijft-mee Sena], [https://www.iedereenleest.be/over-lezen/reeks/vlaamse-illustratoren-op-wikipedia-lore-schrijft-mee Lore] en [https://www.iedereenleest.be/over-lezen/reeks/vlaamse-illustratoren-op-wikipedia-rosemarie-schrijft-mee Rosemarie].
 
== Erasmushogeschool ==
De [[w:nl:Wikipedia:Educatieprogramma/Erasmushogeschool_Brussel/2021-04-22|Erasmushogeschool van Brussel]] laat de studenten Journalistiek een werk maken over een Brussels onderwerp. Twee sessies gingen door op de nieuwe campus Slotstraat.
 
== Nieuwe website ==
We hebben een [https://wikimedia.be/ nieuwe website]: eenvoudig, ééntalig, geen overbodige informatie -- gecentreerd op vrijwilligers, donaties en GLAM, met links naar sociale media.
 
Meer (technische en organisatorische) informatie is nog steeds te vinden op onze [[:Wmbe:Wikimedia Belgium|vrijwilligerswebsite]].
 
== YouTube Channel ==
Wikimedia België heeft een eigen [https://www.youtube.com/channel/UCA7vik_cnFiuHZb1oY3yFlg YouTube videokanaal]. We hebben een vijftal video’s opgeladen. Vanaf nu zullen we systematisch video’s opladen via dit kanaal.
Wikimedia Commons heeft als nadeel dat enkel webm video’s kunnen worden opgeladen; dit vergt een extra conversiestap (en veel GPU cycles). YouTube heeft het voordeel dat alle videoformaten kunnen worden opgeladen; YouTube converteert dit in de background naar MPEG4 in verschillende resoluties.
 
We verzamelen ook lijsten met interessante videotrainingen. Bekijk zeker ook de [https://www.youtube.com/channel/UCA7vik_cnFiuHZb1oY3yFlg/playlists playlists] op waar je o.a. de video van de viering van 20 jaar Wikipedia terugvindt en de opleiding aan de Universiteit Antwerpen van 14 december 2020.
YouTube is een heel praktisch hulpmiddel om Wikipedia- en Wikimedia-instructievideo’s op een handige manier te kunnen bekijken. De video’s zijn beschikbaar onder een CC BY-SA licentie.
Ook [[metawiki:YouTube_channels|andere Wikimedia Chapters]] hebben een Youtube kanaal.
 
== Fiscale gift via de Koning Boudewijnstichting ==
== Bron ==
*{{Bron
|url=https://be.wikimedia.org/wiki/Newsletter/2021-0608/nl
|titel=Nieuwsbrief Wikimedia België - juniaugustus 2021
|auteur=
|uitgever=Wikimedia België
|datum=924 juniaugustus 2021
}}{{Bronvermelding Wikimedia België}}
{{Publiceer}}
28.249

bewerkingen

Navigatiemenu