Spaarrente bij ABN Amro naar nul procent

Uit Wikinieuws
ABN Amro

14 januari 2020 

De ABN Amro gaat als eerste grote bank in Nederland geen rente meer betalen over spaargeld van klanten. Volgens de bank gaat deze maatregel in op 1 april. Op dit moment krijgen spaarders bij de bank nog 0,01 procent rente per jaar.

Hiermee volgt AMB Amro het voorbeeld van kleinere banken zoals Van Lanschot en Triodos Bank, waar spaarders al langer geen rente meer kregen op vrij opneembare rekeningen. De verwachting is dat de andere grote Nederlandse banken, zoals Rabobank en ING, op hun beurt het voorbeeld van ABN Amro gaan volgen.

Vermogende klanten die meer dan 2,5 miljoen euro op de bank hebben staan, krijgen zelfs te maken met een negatieve rente van -0,5 procent. Voor spaartegoeden tot 100.000 euro heeft de ABN Amro net als De Volksbank, waar onder meer ASN Bank, SNS Bank en Regio Bank onder vallen, beloofd geen negatieve spaarrente te zullen gaan rekenen. ING en Rabobank hebben deze toezegging tot nu toe nog niet gedaan.

De zeer lage spaarrente komt door de lage marktrente en de boeterente die banken moeten betalen als ze geld stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Deze kosten berekenen banken voor een deel door aan hun klanten, met als gevolg dat de spaarrentes bij de banken almaar lager worden.

Bronnen[bewerken]