Naar inhoud springen

Spaanse veiligheidsdienst kraakt 500 jaar oud geheimschrift

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

4 februari 2018 

Legermuseum, Toledo

Spaanse veiligheidsdienst kraakt 500 jaar oud geheimschrift

De Spaanse veiligheidsdienst heeft een geheimschrift ontcijferd uit de tijd van koning Ferdinand en koningin Isabella 'De Katholieken'. Tijdens hun bewind (1474-1504) werden de laatste Moren uit Spanje verdreven en Amerika ontdekt, maar waren ook de inquisitie en de Jodenvervolging op een hoogtepunt.

Het geheimschrift bestaat uit meer dan tweehonderd tekens. De boodschappen stammen uit het begin van de 16e eeuw en bevatten strategische instructies voor een militaire commandant die op campagne was in Zuidoost-Italië. De instructies gaan over zaken als troepeninzet en een waarschuwing om op een reactie van de koning te wachten voordat er diplomatieke initiatieven ingezet mochten worden. In die tijd duurde het vijftien dagen voordat een brief van de koning de commandant had bereikt.

De brieven zijn particulier eigendom en werden in 2015 tentoongesteld in het legermuseum (Museo del Ejército) in Toledo. Medewerkers van de veiligheidsdienst boden toen aan om te helpen de code te kraken. Dit lukte mede doordat er een vertaald fragment bij de brieven aanwezig was. Al met al kostte het een half jaar om de code te kraken. Voor sommige letters werden tot soms wel zes verschillende tekens gebruikt.

Bronnen

[bewerken]