Naar inhoud springen

Soulzangeres Aretha Franklin (76) na jaren ziekte overleden

Uit Wikinieuws
Franklin in 2009

16 augustus 2018 

De afgelopen dagen gonsden de geruchten al dat het niet goed ging met de soulzangeres Aretha Franklin. Vandaag overleed ze in haar woning in Detroit. Sinds 2010 kanker bij haar werd geconstateerd, bleef ze toch geregeld optreden. In februari vorig jaar kondigde ze haar terugtreden aan. Ze trad daarna nog wel weer op, zoals in november toen ze de opbrengsten ten goede liet komen van de Elton John AIDS Foundation.

Meer dan twintig keer bereikten haar singles de nummer 1-positie van de Billboard Hot 100. Een grote hit was bijvoorbeeld Respect, dat een stem gaf aan de zwarte bevolking en ook wel het lijflied van de burgerrechtenbeweging genoemd wordt. Met What a fool believes maakte ze in 1980 een comeback toen haar carrière over het hoogtepunt heen leek te zijn. Een bekend duet was I knew you where waiting in 1987 met George Michael die een groot idool was van haar. Van de vele andere bekende nummers zijn Think, Natural woman en I say a little prayer voor veel fans onvergetelijk.

Bij elkaar ontving ze achttien Grammy Awards, waaronder van 1968 tot 1975 acht maal op rij als Beste vrouwelijke R&B-zangers. Ze was de eerste vrouw die in de Rock and Roll Hall of Fame werd opgenomen. Volgens het muziektijdschrift Rolling Stone was ze de beste zangeres ter wereld.

Bronnen

[bewerken]