Naar inhoud springen

Slechtste appeloogst in tien jaar door nachtvorst in april

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

16 september 2017 

Slechtste appeloogst in tien jaar door nachtvorst in april

In Nederland wordt het het slechtste appeloogstseizoen in minstens tien jaar. Naar verwachting wordt er dit jaar 234 miljoen kilo aan appels geoogst, wat zo'n 100 miljoen kilo minder is dan gewoonlijk, aldus Michiel Gerritsen, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie. De fruittelers hadden al op een tegenvallende oogst gerekend, vanwege de nachtvorst die laat in het voorjaar (in april) nog optrad.

Met name in Zuid-Limburg en Zeeland valt de appeloogst erg tegen, omdat de appels hier niet goed tegen de nachtvorst beschermd konden worden. In Limburgs is er te weinig oppervlaktewater en in Zeeland is het water te zout om appels te beschermen tegen vorst. Gilbert Petit, een teler uit Ulestraten, is bijna zijn gehele oogst kwijt en vraagt zich af of het überhaupt nog rendabel is om te plukken:

Quote begin
"Het is Zuid-Limburg waar het heeft toegeslagen omdat wij niet beschikken over oppervlaktewater. Je kunt een bescherming aanleggen als het zo gaat vriezen door flink te besproeien... Of we moeten een groot bassin aanleggen van een voetbalveld. Dan kun je drie á vier nachten beregenen. Maar daar zitten behoorlijke kosten aan."

Quote einde

Er wordt nu door telers meer een beroep gedaan op de perenoogst; peren zijn beter tegen vorst bestand dan appels.

Bronnen[bewerken]