Naar inhoud springen

Sint Eustatius geïsoleerd sinds de ramp op Sint Maarten

Uit Wikinieuws

27 september 2017 

Sinds orkaan Irma over het Caribische gebied trok wordt het eiland Sint Eustatius vrijwel niet meer bezocht. Sinds 17 september landde slechts één vliegtuig op het eiland, terwijl er daarvoor vijf vliegtuigjes van Winair per dag landden. De Fokker 50 die het eiland wel aandeed, was een chartervliegtuig dat uitsluitend bestemd was voor zieken die verzekerd zijn bij de ZVK, een zorgverzekeraar op de BES-eilanden. Eén passagier mocht mee, vijf moeten blijven terwijl ze het eiland snel willen verlaten.

Irma ging overigens niet helemaal voorbij aan Sint Eustatius, een eiland half zo groot als Schiermonnikoog. Hier was ook veel schade en er werden huizen vernield, waarvan in 50 gevallen een dak afwaaide. Ook werden bomen ontworteld en lagen er elektriciteitspalen op straat.

Er zit niets anders op voor de verstekelingen dan alternatief vervoer te vinden per boot of gecharterd vliegtuig. De route zal dan via het nabijgelegen Saint Kitts moeten lopen. De prijs voor het speciale vervoer is echter hoog. Het ministerie heeft al aangegeven geen gratis vervoersdiensten te zullen opzetten.

Er is veel frustratie dat er niet meer aandacht is voor Sint Eustatius. Onder de verstekelingen bevindt zich een vrouw die de begrafenis van haar zus in Suriname wil bezoeken. Ook is er een familie uit Curaçao van een overleden bewoner van het eiland. Een leerlinge moet weer naar haar school op Miami, maar kan niet vertrekken. Verder zit er nog een Nederlandse stagiaire vast op het eiland.

Een probleem dat daarnaast speelt, is dat er geen toerist meer het eiland bereikt. Pas wanneer Sint Maarten weer begint te functioneren, zal ook het leven op Sint Eustatius weer zijn gewone gang kunnen gaan. Ook zullen de inkomen uit toerisme pas dan weer terugkeren.

Bronnen[bewerken]