Naar inhoud springen

Singer-songwriter David Olney sterft tijdens optreden

Uit Wikinieuws

20 januari 2020 

Amerikaanse singer-songwriter David Olney is zaterdagavond overleden tijdens een optreden. Hij speelde op het 30A Songwriters Festival in de Amerikaanse staat Florida toen hij midden in een liedje stopte, zich excuseerde en zijn ogen sloot. Zo zat hij een tijdje stil op zijn kruk tot mensen hem van het podium haalden. De oorzaak van Olneys dood is waarschijnlijk een hartaanval.

Olney werd geboren in 1948 in Rhode Island en verhuisde in 1973 naar Nashville, waar hij lid werd van een groep die alternatieve countrymuziek maakte. Hij was ook bekend in Nederland en trad er vaak op. Hij verwerkte in zijn liedjes ook Nederlandse thema's. Zo bracht hij in 2016 het album Holiday in Holland uit en schreef hij het nummer "Mister Vermeer", over het schilderij Meisje met de parel van Johannes Vermeer. Verder kwamen er Bijbelse thema's voor in zijn muziek. In "Jerusalem Tomorrow", een van zijn bekendste nummers, zingt Olney over een kwakzalver die geen werk meer heeft nadat Jezus mensen gratis geneest.

Tijdens Olneys optreden stond ook singer-songwriter Amy Rigby (en) op het podium. Op Facebook schrijft zij dat Olney 'net zo stierf als hij was, stil en waardig'. Ook in Nederland is gereageerd op zijn dood. Muziekliefhebber Johan Derksen zegt dat Olney 'de mooiste dood voor een muzikant' heeft gekregen.

Laatste beelden

[bewerken]

Op de dag van zijn overlijden speelde Olney nog live op een radiostation. De beelden daarvan zijn op YouTube te bekijken.

Bronnen

[bewerken]