Naar inhoud springen

Simon Yates pakt roze trui na spannende ontknoping op de Etna

Uit Wikinieuws

10 mei 2018 

Simon Yates is de nieuwe roze truidrager in de Ronde van Italië. Hij kwam vlak na ploeggenoot Esteban Chaves, die de etappe won, over de finish. Doordat Tom Dumoulin 26 seconden later binnenkwam en vorige roze truidrager Rohan Dennis 1 minuut en 4 seconden later binnenkwam, is Yates de nieuwe leider in het algemeen klassement. Dumoulin is nog steeds tweede, met nu 16 seconden achterstand op de Brit op de eerste plaats.

De etappe liep van de stad Caltanissetta naar de top van de Etna en was 164 km lang. Op zo'n honderd kilometer voor de streep ontsnapte een groep van 28 renners, onder wie de Nederlanders Sam Oomen en Robert Gesink en de Belg Ben Hermans. De voorsprong van de kopgroep liep op tot rond de drie minuten, maar het peloton kwam daarna steeds dichterbij. Vooral Team BMC en Astana sleepten het peloton naar voren. Toch kon niet iedereen het bijhouden, en zo moest Rohan Dennis vijf kilometer voor de meet afhaken. Tegelijk reed de Italiaan Giulio Ciccone weg van de kopgroep en ging op de eerste plaats rijden. Als snel reed Esteban Chaves naar hem toe en ging hij hem ook voorbij. Inmiddels bestond het peloton nog maar uit acht renners, waaronder Tom Dumoulin, Chris Froome en Domenico Pozzovivo. Ongeveer een kilometer voor de streep ging Yates solo verder en wist hij bij Chaves te komen. De ploeggenoten spraken met elkaar en Chaves kreeg de winst terwijl Yates de roze trui mocht dragen.

In het algemeen klassement verschuift er veel. Yates is dus de nieuwe roze truidrager, en Dennis zakt naar de zesde plaats. Dumoulin staat nog steeds op 2, maar de derde plek wordt nu bezet door Chaves, die door de etappewinst 11 plekken weet te stijgen. Verder is Chris Froome de top 10 binnengekomen, hij bevindt zich nu op de achtste plek met 1 minuut en 10 seconden achterstand op landgenoot Yates. De beste Belg blijft Tim Wellens, hoewel hij een vrije val maakt in het klassement. Gisteren stond hij op de vierde plek, na vandaag staat hij op de 33e plaats, met een achterstand van 6 minuten en 3 seconden.

Morgen gaat de Giro verder op het vaste land van Italië, met een rit van Pizzo naar Praia a Mare. Verwacht wordt dat de rit van morgen een stuk minder spannend dan vandaag zal zijn, het wordt een zeer vlakke rit door de provincie Calabrië.

Bronnen[bewerken]