Naar inhoud springen

Sierra Leone: tankwagen ontploft in Freetown

Uit Wikinieuws

8 november 2021 

Bij een zware explosie afgelopen vrijdagavond in Wellington, Freetown (Wellington), een wijk in de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown, zijn volgens de laatste berichten zeker 115 dodelijke slachtoffers gevallen. In eerdere berichten werd nog melding gemaakt van 99 doden, maar een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid heeft dit aantal vandaag bijgesteld.

De ramp begon met een ongeluk op een kruispunt, in de buurt van een drukke Choithram-supermarkt. Een tankwagen botste hier op een ander voertuig, volgens berichten eveneens een vrachtwagen. De bestuurders van de twee gebotste voertuigen maanden hierna omstanders om uit de buurt te blijven, maar een grote groep mensen trok zich hier niets van aan en kwam toch op de lekkende brandstof af, in een poging hier wat van te bemachtigen. De brandstof explodeerde vervolgens door een onduidelijke oorzaak, met honderden doden en gewonden tot gevolg.

De explosie was zo hevig dat ook omliggende gebouwen in brand vlogen. Sommige mensen moeten sinds de explosie op straat slapen.

Er liggen nog meer dan 100 slachtoffers met zware brandwonden in de ziekenhuizen (de gezondheidszorg in Sierra Leone kampt ook nog altijd met de naweeën van de ebola-epidemie van enkele jaren geleden). De autoriteiten hebben opgeroepen om bloed te doneren.

President Julius Maada Bio (en) – die momenteel in Glasgow is vanwege de Klimaatconferentie – heeft via Twitter zijn medeleven betuigd. Vicepresident Mohamed Juldeh Jalloh (en) heeft twee ziekenhuizen waar gewonden liggen bezocht.

De dodelijke slachtoffers zijn maandag begraven in een massagraf waar ook de 1000 slachtoffers van de aardverschuivingen van 2017[1] in liggen, aldus een plaatselijke journalist.