Naar inhoud springen

Shutdown VS voor drie weken opgeheven

Uit Wikinieuws

25 januari 2019 

De government shutdown in de VS, die op 20 december begon en inmiddels de langste ooit is in de Amerikaanse geschiedenis, is voor even van de baan. President Trump heeft vrijdag een noodbegroting getekend die voor drie weken de geldstromen binnen het ambtelijke apparaat weer doet hervatten. Ca. 800.000 overheidsmedewerkers die de afgelopen 35 dagen geen salaris kregen, krijgen nu alsnog uitbetaald.

Gedurende de drie weken waarin de shutdown niet geldt, moeten de onderhandelingen over de door Trump gewenste Amerikaans-Mexicaanse muur weer doorgaan. In de huidige noodbegroting zit geen geld voor deze muur, feitelijk komt het neer op hetzelfde begrotingsplan dat eerder door Trump werd verworpen en dat voor hem juist de aanleiding was om de shutdown in te stellen. In die zin heeft de president dus nog niets bereikt.

De Amerikaanse president heeft tijdens een speech in de White House Rose Garden (en) al laten weten dat hij desnoods rond 15 februari de noodsituatie zal uitroepen of de shutdown opnieuw zal instellen, als er tegen dan niet alsnog overeenstemming is over een begroting waarin wèl geld is uitgetrokken voor de muur. Met name de Democraten houden dit laatste tegen. "We hebben echt geen andere keuze dan een sterke muur of stalen barrière te bouwen", aldus de president.

Bronnen[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]