Naar inhoud springen

Ship of Fools aangemeerd in Paramaribo

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

1 april 2018 

De Azart in 2011

Ship of Fools aangemeerd in Paramaribo

Azart, Ship of Fools, is deze week aangemeerd in Paramaribo. Hier zal het zes maanden blijven liggen en een theaterlaboratorium vormen waarin lokale artiesten nieuw muziektheater kunnen ontwikkelen over lokale thema's. Het schip biedt een podium voor absurdistische komedie en de meest eigenaardige feesten en voorstellingen. Het heeft telkens een wisselende bemanning.

In Paramaribo ligt het schip aangemeerd aan de SMS-steiger aan de Waterkant, een straat in het oude centrum van Paramaribo met veel monumenten op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het ligt midden in een uitgaanscentrum dicht bij de Jules Wijdenboschbrug, de Goslar, de centrale markt en de oude waag.

Kapitein August Dirks zwaait de scepter over het schip. In 1996 deed hij al eens een poging om Australië te bereiken en tussen 2005 en 2015 voer hij met het theaterschip door het Middellandse Zeegebied. Hierna lag het theater enkele jaren aan de NDSM-werf in Amsterdam tot het in 2017 op reis ging langs festivals in Galicië, Kaapverdië en buurland Frans-Guyana. Het schip zal tot en met 30 september in Suriname blijven en dan de reis voorzetten door het Caribisch gebied.

De Azart werd gebouwd in 1916 en is van oudsher een haringlogger. Het schip maakt deel uit van het Nederlandse varend cultureel erfgoed. Het heeft een lengte van ruim 25 meter en is bijna 7 meter breed. Voor de bemanning dient het als podium, woning en transportmiddel.

Bronnen[bewerken]