Naar inhoud springen

Serie krachtige zeebevingen treffen Indonesië

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

29 augustus 2006 

Serie krachtige zeebevingen treffen Indonesië

Een serie van krachtige zeebevingen heeft dinsdag het zuidoosten van Indonesië getroffen. Er zijn zover bekend geen slachtoffers gevallen. Een tsunamiwaarschuwing werd na korte tijd weer ingetrokken.

Een aardbeving met een kracht van 5.6 op de schaal van Richter vond plaats onder de Molukse Zee, ongeveer 210 kilometer ten zuiden van de provinciele hoofdstad Manado, om 19.53 uur lokale tijd.

Het werd gevolgd door naschokken in dezelfde regio, minder dan 2 uur later. De eerste naschok, met een kracht van 5.1, vond plaats om 21.18 uur lokale tijd. De laatste had een kracht van 5 op de schaal van Richter en trof de regio om 21.38 uur. Eerder zei een woordvoerder van de lokale geologische dienst dat de zeebeving een kracht van 6.4 had. Op basis van deze informatie werd een alarm voor tsunami's uitgegeven. Deze werd later weer ingetrokken.

Om 22.38 uur werden ook de Tanimbar eilanden getroffen door een krachtige aardbeving. Deze had een kracht 5.1 op de schaal van Richter en vond 33 kilometer onder de zeebodem plaats, zo'n 146 kilometer ten zuidwesten van Tual.

Bronnen[bewerken]