Naar inhoud springen

Schoonzoon van Donald Trump wilde een geheim communicatiekanaal met het Kremlin opzetten

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

27 mei 2017 

Schoonzoon van Donald Trump wilde een geheim communicatiekanaal met het Kremlin opzetten

Jared Kushner, de schoonzoon en adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, wilde een geheim communicatiekanaal met het Kremlin opzetten. De bedoeling was dat de uitwisseling van de gegevens buiten het zicht van de Amerikaanse veiligheidsdiensten om zou gaan.

Kushner wilde hier Russische diplomatieke faciliteiten voor gebruiken. Het kanaal moest in gebruik genomen worden in de periode na presidentsverkiezingen en voor de inauguratie. Trumps oud-veiligheidsadviseur Michael Flynn zou ook bij Kushners gesprek met de Russische ambassadeur Sergei Kisaljak aanwezig zijn geweest. Flynn werd een maand na zijn aanstelling ontslagen omdat hij informatie over contact met de Russen niet met Trump had gedeeld.

De plannen voor het kanaal werden afgeblazen toen de Amerikaanse veiligheidsdiensten plannen hierover hadden onderschept. Dit nieuws is afkomstig van The Washington Post, die zich baseert op informatie die werd verstrekt door overheidsfunctionarissen. Een paar uur na de publicatie volgde de bevestiging van The New York Times, die eveneens aan het verhaal werkte en er nog details uit eigen bronnen aan toevoegde.

Bronnen[bewerken]