Scholierenprotest in het Verenigd Koninkrijk voor het bekomen van gratis menstruatieproducten op het toilet

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

21 december 2017 

Scholierenprotest in het Verenigd Koninkrijk voor het bekomen van gratis menstruatieproducten op het toilet

De Britse scholier Amika George is een petitie begonnen tegen armoede op school, het resulteerde in een hele protestbeweging.

De hulporganisatie 'Freedom4Girls' had begin dit jaar aan de alarmbel getrokken omdat ze scholen moet voorzien van gratis menstruatieproducten voor tienermeisjes die in armoede leven. Meisjes getuigden hoe ze school misten omdat ze geen tampons ter beschikking hadden, en zich met wc-papier moesten behelpen. Een uitzonderlijke situatie, want Freedom4Girls is oorspronkelijk in het leven geroepen voor het aanbieden van sanitaire producten aan vrouwen in derdewereldlanden zoals Kenia.[1] Volgens Plan International UK heeft 1 op de 10 meisjes geen toegang tot de nodige hygiënische producten. "In een land dat geldt als ontwikkeld is dat niet acceptabel", luidt het.

De verhalen van de tienermeisjes emotioneerde de achttienjarige Amika zodanig dat ze besliste actie te ondernemen. Ze startte een petitie met de eis aan de regering gratis menstruatieproducten op school aan te bieden. Onder de hashtag #FreePeriods kwamen daar heel wat positieve reacties op.[2] "Sommige mensen zeggen wel dat tampons goedkoop zijn, maar ze vergeten daarbij wel dat het om maandelijkse aankopen gaat voor enkele jaren van je leven.", zegt Amika.

In Downing Street (Londen) organiseerde ze gisteren samen met filmmaakster Grace Campbell een protestbijeenkomst. Honderden scholieren tekenden daarbij present.

De regering van Theresia May zegt in een reactie dat het Verenigd Koninkrijk de afgelopen jaren al 11 miljard pond heeft geïnvesteerd in kinderen die in armoede opgroeien.

Bronnen[bewerken]