Naar inhoud springen

Schietpartij op Las Vegas Strip, minstens 59 doden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2 oktober 2017 

Schietpartij op Las Vegas Strip, minstens 59 doden en ruim 500 gewonden

Tijdens een groot openlucht-countrymuziekfestival bij het Mandalay Bay Casino op de Las Vegas Strip is zondagavond laat plaatselijke tijd een man met een automatisch wapen vanuit de 32e verdieping van het Mandalay Bay-hotel op de festivalbezoekers gaan schieten. De aanval vond plaats tijdens een optreden van Jason Aldean. Voor zover nu bekend zijn er zeker 59 doden en meer dan 500 gewonden gevallen, waarmee dit de dodelijkste schietpartij is in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Een SWAT-team kon de hotelkamer van waaruit geschoten werd binnenvallen met gebruik van explosieven. Er werd op veilig gespeeld want de dader schoot vlak daarvoor nog op een lid van het SWAT-team en een veiligheidsagent, zij raakten lichtgewond. De dader, de 64-jarige Stephen Paddock, werd dood teruggevonden. Er wordt van uitgegaan dat hij zelfmoord heeft gepleegd. In de hotelkamer werden 23 wapens aangetroffen, en in Paddock's huis in Mesquite nog eens 19 vuurwapens samen met een aantal explosieven en munitie.

Inmiddels beweert Islamitische Staat dat Paddock zich enkele maanden geleden tot de islam heeft bekeerd en in hun opdracht handelde, maar aan dit verhaal wordt sterk getwijfeld. Er is volgens experts geen enkele aanwijzing dat de dader enige banden had met internationaal terrorisme. Ook wijst niets erop dat hij is geradicaliseerd. Wel zegt de politie dat de meer dan negen minuten durende schietpartij goed voorbereid was. De man had camera's in en rondom het hotel geplaatst om te zien wanneer de politie zijn kamer zou bereiken.

President Donald Trump hield een minuut stilte voor het Witte Huis en zegt voor elke verloren en gewonde Amerikaan te bidden. Hij prees eerder in een toespraak de hulpdiensten: "De snelheid waarmee ze in actie kwamen is miraculeus. Dat getuigt van puur professionalisme". Hillary Clinton roept op tot een strengere wapenregulering in het land. Ze haalt daarmee uit naar het NRA, een belangenvereniging van burgers met vuurwapens.

Update 3 oktober 2017 

Politie-onderzoek heeft uitgewezen dat Paddock zijn vuurwapens voorzag van bump stocks, schouderstukken die meebewegen met de terugslag van het geweer. Dankzij deze verlengstukken kunnen in korte tijd zeer veel kogels tegelijk worden afgevuurd. Ook zijn er inmiddels op drie locaties 47 aangeschafte geweren en pistolen gevonden.

Update 4 oktober 2017 

De vriendin van Paddock, de 62-jarige Marilou Danley, die verbleef in de Filipijnen, is aangekomen op het vliegveld van Los Angeles en wordt verhoord. Zelf zegt ze niets van de plannen voor de schietpartij af te hebben geweten. De politie hoopt via haar meer te weten te komen over de motieven die Paddock kan hebben gehad.

Bronnen[bewerken]