Schade door Dorian op Bahama's wordt duidelijker, duizenden vermisten

Uit Wikinieuws

7 september 2019 
Op de Bahama's wordt de massale omvang van de schade als gevolg van orkaan Dorian gaandeweg duidelijker, enkele dagen nadat de orkaan over de eilandenstaat is getrokken. Dorian kwam afgelopen zondag aan land bij de Abaco-eilanden en was op dat moment een orkaan van categorie 5. De orkaan verplaatste zich vervolgens maar heel langzaam en deed er in totaal 40 uur over om over de Bahama's heen te trekken.

Met name de noordelijke eilanden − Grand Bahama en de Abaco-eilanden − zijn zwaar getroffen. De meeste gebouwen (waaronder 13.000 huizen) zijn er verwoest of zwaar beschadigd. Veel bewoners zijn al hun bezittingen kwijt. Het officiële dodental op de Bahama's door de orkaan staat momenteel op 43, maar dit aantal zal naar verwachting nog heel fors stijgen; op een speciale website zijn zeker 6.600 vermisten geregistreerd. De hulpverlening van buitenaf kwam maar moeizaam op gang doordat ook de meeste vliegvelden en havens zijn beschadigd. Het Rode Kruis schat dat zo'n 70.000 eilandbewoners voedselhulp nodig hebben.

Dorian zwakte onderweg naar de VS weliswaar af maar werd tegelijkertijd steeds groter, waardoor het gevaar groot bleef. De orkaan trok verder langs de zuidoostkust van de VS. Met name de staten Florida, Georgia, North Carolina en South Carolina zijn getroffen. Er vielen hier enkele doden, maar de schade lijkt relatief mee te vallen. Enkele honderdduizenden mensen zitten zonder elektriciteit, meldt CNN. Uit voorzorg werden 2,2 miljoen mensen geëvacueerd. Inmiddels is Dorian onderweg naar Canada.

Bronnen[bewerken]