Naar inhoud springen

Samenwerking met IMF was volgens Bouterse niet houdbaar

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

13 augustus 2017 

Samenwerking met IMF was volgens Bouterse niet houdbaar

Bouterse verklaarde deze week aan het parlement dat samenwerking met het IMF politiek onhoudbaar zou zijn geweest. Hiermee antwoordde hij op vragen van leden in De Nationale Assemblée.

Mei vorig jaar zocht hij de samenwerking met het IMF en enkele maanden later was de relatie behoorlijk bekoeld. "Het IMF is koud en berekenend," zo reageerde hij toen. In september liet hij weten dat hij naar andere financiers zocht. Hij liet zijn oog toen onder meer op de Saoedische IDB vallen. Een week geleden liet de regering nog weten dat er zich voldoende financiers uit binnen- en buitenland melden om in de financieringsbehoefte van Suriname te voorzien.

Chan Santokhi (VHP) vroeg waarom Bouterse een lening van 478 miljoen Amerikaanse dollar (406 miljoen euro) tegen 1% rente heeft afgeslagen, terwijl dit goedkoop kapitaal is. In plaats daarvan zit Suriname nu met duur kapitaal opgescheept.

Volgens Bouterse wilde het IMF dat Suriname marktconform zou functioneren, waardoor de benzineprijs naar wel 15 Surinaamse dollar (1,72 euro) had kunnen stijgen. Het prijsniveau in Suriname ligt nu ongeveer op een derde daarvan en het is onduidelijk waarop hij dit baseert. Ook zouden subsidies moeten worden stopgezet. De uitgaven hiervan bedragen jaarlijks 2 miljard dollar (230 miljoen euro). Volgens Bouterse zouden de subsidies in een rustiger tempo moeten worden afgebouwd. De Centrale Bank van Suriname zou volgens Bouterse wel afspraken hebben gemaakt met het IMF.

Bronnen

[bewerken]