Samenwerking Suriname en China herbevestigd

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

3 augustus 2017 

Chinees assistent-minister van Buitenlandse Zaken, Qin Gang

Samenwerking Suriname en China herbevestigd

De Chinese assistent-minister van Buitenlandse Zaken, Qin Gang, brengt momenteel een bezoek aan Suriname. In een ontmoeting met Surinames buitenlandminister Yldiz Pollack-Beighle is de samenwerking tussen beide landen nog eens bevestigd. Gezamenlijk brachten ze een bezoek aan het ziekenhuis in Wanica en een gemeenschapscentrum in Sophia's Lust, beide ten (zuid)westen van Paramaribo.

Volgens Beighle is er sprake van een gelijkwaardig partnerschap. Beide landen werken ernaartoe om de samenwerking te verstreken op basis van vriendschap, onderling respect, solidariteit en gelijkheid. Van onderdrukking van Suriname is geen sprake, aldus de bewindsvrouw: "We zijn geen underdog in de relatie." Vooral de onafgebroken steun voor het Een-Chinabeleid, sinds de onderlinge relatie veertig jaar geleden aangevangen is, wordt met veel waardering ontvangen door China.

Op de Anton de Kom Universiteit van Suriname is een Confuciusinstituut gevestigd om de kennis van de Chinese cultuur en taal te verspreiden. Op dit moment studeren er al honderd Surinamers in China. Dit aantal zal naar planning toenemen tot vijfhonderd. Er lopen op dit moment verschillende Chinese projecten in Suriname, op het gebied van woningbouw, telecom, infrastructuur en visserij. Verder is uit de samenwerking de invoering van de on arrival-toeristenkaart voortgekomen en heeft China een subsidie van 7,5 miljoen Surinaamse dollar (circa 850.000 euro geschonken ter bestrijding van het Chikungunya-virus.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?