Naar inhoud springen

Saddam Hoessein krijgt doodstraf

Uit Wikinieuws

5 november 2006 

Saddam Hoessein na zijn arrestatie in 2003

De Iraakse oud-dictator Saddam Hoessein is ter dood veroordeeld door een Iraakse rechtbank voor de massamoord op 148 mannen uit het dorp Dujail in 1982.

Naast Saddam kregen twee medeverdachten, opperrechter Awad Hamed al-Bandar en halfbroer en baas van inlichtingendienst Mukhabarat Barzan Ibrahim al-Tikriti de doodstraf. Taha Yassin Ramadan, voormalig vice-president van Irak, krijgt levenslang, drie anderen moeten 15 jaar naar de gevangenis. Eén verdachte wordt vrijgesproken.

Hoewel Saddam eerder aangaf het vuurpeloton te kiezen boven de strop, werden hij en de anderen ter dood veroordeelden veroordeeld tot dood door ophanging. Als reactie op zijn vonnis sprak Saddam de volgende woorden uit: "Lang leve Irak. Lang leve het Iraakse volk. Allah is groter dan de bezetter", waarna hij geboeid, door vier agenten, de rechtszaal werd uitgeleid.

In Bagdad en twee nabijgelegen provincies geldt de hele dag een uitgaansverbod in verband met verwachte rellen en aanslagen door tegenstanders van het vonnis. Van alle militairen is het weekendverlof ingetrokken en het leger is in de hoogste staat van paraatheid. Vanaf 5.00 uur Nederlandse tijd zijn de straten in Bagdad, op enkele politiepatrouilles na, uitgestorven; zelfs voetgangers mogen zich niet op straat vertonen.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International liet weten het vonnis te betreuren. Volgens Amnesty was de rechtzaak tegen Saddam "een louche aangelegenheid, die bol staat van de fouten".

Maandag begint automatisch een beroepsprocedure, waarbij een kamer van negen rechters het vonnis beoordeelt. Als één van hen aan de veroordeling twijfelt, wordt Saddam opnieuw berecht; zo niet, dan zal zijn vonnis binnen dertig dagen worden voltrokken.

26 december 2006
Het hooggerechtshof bevestigt opnieuw de doodstraf. Saddam moet nu binnen 30 dagen worden opgehangen.

29 december 2006
Er gaan geruchten dat Saddam aankomend weekend zal worden opgehangen. Eerder werden geruchten hierover tegengesproken door de Iraakse autoriteiten. Later op de dag zei één van de advocaten van Hoessein dat de executie 's anderendaags zou plaatsvinden.

30 december 2006
Het vonnis wordt voltrokken in Bagdad. Saddam is geëxecuteerd om 03:57 uur (Nederlands-Belgische tijd). Volgens mensenrechtenorganisaties is het een politiek vonnis en is er geen sprake geweest van een eerlijke rechtsgang bij zijn veroordeling.

15 januari 2007
Op 15 januari 2007 vlak voor zonsopgang wordt in Irak ook het vonnis tegen de halfbroer en de opperrechter van Saddam Hussein uitgevoerd. De halfbroer wordt daarbij letterlijk onthoofd.

Bronnen[bewerken]