Naar inhoud springen

Rutte neemt vier leguanen mee terug uit bovenwindse eilanden

Uit Wikinieuws
Antillenleguaan

18 mei 2018 

Premier Mark Rutte was deze week op de bovenwindse eilanden waar hij zich op de hoogte stelde van de wederopbouw nadat de orkaan Irma er vorig jaar september had huisgehouden. Zondag begon zijn bezoek op Sint Eustatius en 's middags reisde hij door naar Saba. Vanaf maandag was hij op bezoek op Sint Maarten.

Op de terugweg nam hij vier bijzondere medepassagiers mee, namelijk vier leguanen, twee van elk geslacht, die alle vier afkomstig zijn van Sint Eustatius. De vier worden meegenomen naar Diergaarde Blijdorp waar ze opgenomen worden in een fokprogramma. Blijdorp heeft nu één mannelijk exemplaar van deze leguanensoort en werkt samen in een fokprogramma met de dierentuinen van Wenen en Jersey.

Het gaat om de bedreigde Antillenleguaan. De grootste vijanden op de eilanden zijn honden, katten, het verkeer en soms een mens die het dier als maaltijd ziet. Daarnaast is het verlies van een natuurlijke woonomgeving een probleem voor het voortbestaan. De groene leguaan, die het beter doet op het eiland, neemt steeds meer territorium in voor zichzelf. Door de grootte van deze exemplaren winnen ze vaker de strijd om territorium.

Over de verhuizing van de leguanen werd twee jaar lang onderhandeld met de regering van Sint Eustatius. Het bleek echter onmogelijk om het transport van de leguanen te regelen, waardoor er nu van de gelegenheid gebruik werd gemaakt om de dieren te vervoeren met het regeringsvliegtuig. De dieren vliegen vanaf Sint Maarten met de premier terug. Het vliegtuig heeft geen laadruim, waardoor de dieren in een kist geparkeerd worden in de vergaderruimte aan boord.

Bronnen

[bewerken]