Naar inhoud springen

Russische raket korte tijd in Pools luchtruim

Uit Wikinieuws

24 maart 2024 

Een Russische kruisraket die bedoeld was voor een doelwit in Oekraïne, heeft ca. 40 seconden boven Pools grondgebied gevlogen, melden enkele militairen van het Poolse leger. Het incident gebeurde zondagochtend omstreeks 4:23 bij het Pools-Oekraïense grensplaatsje Oserdów. Op dat moment was er een grootschalige Russische raketaanval op delen van Oekraïne bezig, waarbij onder meer de hoofdstad Kiev en de westelijke stad Lviv doelwitten waren.

Volgens militaire experts (onder wie oud-kolonel Roger Housen) gaat het hoogstwaarschijnlijk niet om een provocatie van Russische zijde en/of een aanval door Rusland op NAVO-grondgebied, maar is de raket gewoon van zijn koers afgeweken, mogelijk door een technische fout (zoals in de GPS) of doordat de baan van de raket door het Oekraïense leger werd verstoord.

In reactie beveiligde het Poolse leger het luchtruim korte tijd en ook de luchtafweer in Polen werd geactiveerd. Inmiddels zijn deze maatregelen in Polen weer opgeheven, maar de Poolse regering eist wel opheldering van de Russen.

Bronnen[bewerken]