Naar inhoud springen

Russische journalist zet eigen dood in scène

Uit Wikinieuws
Babchenko in 2008

31 mei 2018 

Arkady Babchenko (en), de 41-jarige Russische oorlogsverslaggever over wie afgelopen dinsdagavond internationaal werd bericht dat hij met drie kogels in zijn rug zou zijn doodgeschoten in Kiev, blijkt gewoon nog in leven. Hij verscheen gisteren tijdens een persconferentie van de Oekraïense Veiligheidsdienst (SBO). Babchenko was speciaal voor de foto die zijn dood moest veinzen in een houding gaan liggen waardoor het precies leek alsof hij in zijn rug was geschoten. Hij was daarbij overgoten met varkensbloed, zodat het er heel realistisch uitzag. Rusland werd ervan beschuldigd achter de vermeende moord te zitten.

Slechts zeer weinigen wisten van de list, die de SBO en Babchenko zelf gezamenlijk hadden opgezet om een groep huurmoordenaars op het spoor te komen die daadwerkelijk van plan zouden zijn om Babchenko om te leggen. Volgens de Oekraïense autoriteiten is er iemand gearresteerd die voor enkele tienduizenden dollars binnenkort de Russische journalist had moeten ombrengen. De Oekraïense autoriteiten zouden enkele maanden geleden achter het moordplan zijn gekomen.

De internationale reacties op dit wel zeer opmerkelijke geval van nepnieuws lopen uiteen. Enerzijds zijn collega's van Babchenko dolblij dat hij toch nog in leven blijkt te zijn. Anders is er veel ergernis over de lichtzinnige manier waarop hier is omgegaan met zware emoties als verdriet. Op sociale media verschenen dinsdag en woensdag massaal rouwberichten en men was al bezig met het uitgeven van rouwprenten. Zelfs Babchenko's eigen vrouw dacht dat hij werkelijk was vermoord; zij bevestigde dinsdagavond de dood van haar man. Banchenko bood haar tijdens de conferentie publiekelijk zijn excuses aan.

Men is daarnaast bang dat Rusland hiermee een nieuwe zeer sterke troef in handen heeft om op zijn beurt andere landen als Oekraïne waar het even uitkomt (bijvoorbeeld waar het gaat om het MH17-dossier) te kunnen beschuldigen van desinformatie.

Bronnen[bewerken]