Naar inhoud springen

Russisch journalist dood na onverklaarbare val

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

18 april 2018 
De Russisch onderzoeksjournalist Maksim Borodin (32) overleed in een ziekenhuis na de val van zijn balkon op de vijfde verdieping. Hij werd gevonden door zijn buren, in het District Kirovski in de stad Jekaterinenburg. Drie dagen later overleed hij in het ziekenhuis. Borodin schreef over omgekomen Russische huurlingen in Syrië.

De lokale autoriteiten sluiten geweld uit en doen de dood af als zelfmoord. Polina Rumyantseva, de chef-redacteur van de nieuwssite Novy Den waar Borodin werkte, sluit de mogelijkheid uit dat hij zelf een eind aan zijn leven heeft gemaakt. Ze vertelde dat er ter plaatse geen afscheidsbrief werd gevonden. Vyacheslav Bashkov, een vriend van Borodin, vertelde dat zij twee dagen eerder nog contact hadden gehad. Borodin vertelde over een persoon met een wapen op zijn balkon en mensen met camouflagekleding in de hal. Borodin had Bashkov toen gevraagd om zijn advocaat te bellen.

Recentelijk schreef Borodin over de Wagner Groep (en), een Russisch huurlingenbedrijf dat opereert in Syrië. Leden van de groep zouden op 7 februari zijn vermoord na een gevecht met Amerikaanse militairen in het gouvernement Deir ez-Zor. Vertrekkend CIA-hoofd Mike Pompeo zei vorige week dat een paar honderd Russen om het leven kwamen tijden die slag, terwijl Russische berichtgeving sprak over niet meer dan enkele tientallen. Vorige maand schreef Borodin dat drie van de omgekomen Russen uit de Oblast Sverdlovsk afkomstig waren, waar Jekaterinenburg de hoofdstad van is.

Veel Russische media worden door de staat gecontroleerd. In de lijst voor persvrijheid van het Freedom House staat Rusland op nummer 83 van 100 landen. In het land worden geregeld journalisten vermoord. Alleen al vorig jaar kwamen vier journalisten om het leven.

Bronnen

[bewerken]
Logo WikiTribune Dit bericht is een vertaling van (een deel van) een artikel op WikiTribune (en), een initiatief van Jimmy Wales die ook Wikinieuws en Wikipedia oprichtte. Reproductie is toegestaan onder de licentie CC-BY-SA-3.0.
Oorspronkelijke bron van dit artikel: