Rusland stopt gastoelevering aan Oekraïne

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

1 januari 2009 

De Russische energieleverancier Gazprom heeft vanochtend de levering van gas aan de Oekraïense energiemaatschappij Naftohaz stilgelegd. Reden is onenigheid over een al dan niet vermeende achterstand in de betalingen plus de aardgasprijs voor 2009. Volgens Gazprom heeft zij nog een bedrag van 2 miljard euro (inclusief een boete van bijna een half miljard) te goed maar Naftohaz beweert al een miljard euro via een Zwitserse tussenhandelaar te hebben betaald. Verder wil Gazprom dat Naftohaz voor 2009 179 euro per duizend kubieke meter gas gaat betalen maar Naftohaz wil slechts 143 euro op tafel leggen.

Het gas dat Gazprom aan de Europese Unie levert, gaat voor het merendeel door pijpleidingen in Oekraïne. Oekraïne heeft toegezegd dat de Europese Unie geen gevolgen zal ondervinden van het gasconflict en dat zij van het gas bestemd voor de EU zal afblijven. In januari 2006 werd de gaslevering van Rusland aan Oekraïne ook al stopgezet.

Volgens Naftohaz beschikt Oekraïne over een voorraad gas tot begin april. Het land heeft de Europese Unie gevraagd in het conflict te bemiddelen.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?